SÜMEYRA DENİZ

Hafıza Mekânlarının Yeniden Kullanımı projesi kapsamında Sivas incelendi. Hrant Dink Vakfı tarafından Sivas’ın kültürel mirasına dair kalan soyut somut eserlerin araştırması yapıldı. Araştırma sonucunda ise Sivas’ın Kültürel Miras’ının anlatıldığı bir kitap yayınlanacak.

Yapılan araştırmalara dair bazı notlar ise şu şekilde; Sivas’ta Ermeni yaşamının peşinde yok olan derelerin, değirmenlerin, köprülerin, kiliselerin, okulların araştırıldığı Ayakta kalan ve bugün farklı şekillerde yeniden kullanılan konaklar ve anıtsal yapılar geçmişteki Sivas’ın son tanıkları olarak kentsel dönüşüme direnmeye çalıştığı kaydedilen notlar arasında.

Araştırmacılar konuyla ilgili 120’yi aşkın köyün ziyaret ettikleri araştırmada Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği’nin ve çalışma genelinde valilikten kaymakamlara, belediyelere ve muhtarlara tüm yerel yönetimlerin desteğini gördüklerini belirtti.

Sivas’ın geniş kültürel çeşitliliğini gözlemek için Suşehri’nden Şarkışla’ya, Hafik’ten Gürün’e, Yıldızeli’den Zara’ya gitmek gerektiğini belirten araştırmacılar. Onarım çabalarının dışında kalmış Ermeni Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin dört duvarı ve üç apsisi ile ayakta kalabilen hali ve yakınındaki Surp Kevork Kilisesi’nden kalmış tek bir duvar nasıl yeniden kullanılabilir konusunu tartışmanın yollarını aradıklarını belirtti.

 Türkiye Kültür Varlıkları envanterini baz alarak yaklaşık 320 yapıyı bulmayı hedeflediklerini aktaran araştırmacılar bu sayının üçte ikisine ulaştıklarını ifade etti.