Sümeyra DENİZ

Soğukların kendisini iyiden iyiye  hissettirdiği bugünlerde kaloriferlerin ve sobaların faaliyete geçmesiyle birlikte ilimizde görülen hava kirliliği de bariz bir şekilde arttı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi ve İzleme İstasyonları´nın resmi sitesinde, Sivas´ın havasının pek de iç açıcı olmadığı tespit edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın belirlediği ‘Hava Kalite İndeksi´ne göre yeşil renk, iyi;  sarı renk, orta;  turuncu renk, hassas; kırmızı renk, sağlıksız; mor renk, kötü; kahverengi renk ise tehlikeli hava anlamına geliyor.

İNDEX 101 OLARAK ÖLÇÜLDÜ

Dün 09.00´da ölçülen istatistiklerde Sivas´ın HKİ´si 104 olarak ölçüldü. Peki 104 ne anlama geliyor? Hava Kalite İndeksi´ne göre; rakam 0-50 arasında ise iyi; 51-100 arasında ise orta, 101-150 arasında ise hassas, 151-200 arasında ise sağlıksız, 201-300 arasında ise kötü, 301-500 arasında ise tehlikeli anlamına geliyor.

SİVAS TURUNCUYA BOYALI

Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi´nden elde edilen verilerde Hoca Ahmet Yesevi Caddesi, Seyrantepe Caddesi Bölgesi ve Sivas 4 Eylül Stadyumu´nun bulunduğu alan turuncu renge boyandı.

BU ETKENLER HAVAMIZI HASSALAŞTIRIYOR

Hava kirliliğinin özellikle kış aylarında minimum seviyeye indirilmesinde, kullanılan yakacakların kaliteleri ve nitelikleri büyük rol oynuyor. Sivas´ta özellikle hamamlarda ve bazı meskenlerde lastik yakılması hava kirliliğini tetikliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hava Kalitesi ve İzleme İstasyonları resmi sitesinden elde edilen veriler de Sivas´ın sınırda bulunduğunu gözler önüne seriyor. Doğalgazın kullanılması hava kirliliğini engelleyen etkenlerin başında geliyor.

Kullanılan kalitesiz yakıtlar, araçların egzozlarından çıkan gazlar,  soba ve kaloriferlerde kullanılan yakıtların kalitesiz olması hava kirliliğinin başlıca sebepleri arasında. Havanın kirletilmesini azaltmak için alınabilecek önlemlerin başında sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması hususu geliyor. Evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürlerin kullanılması, her yıl bacalar ve soba borularının temizlenmesi, kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmesi ve doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması alınabilecek tedbirler arasında sayılıyor.