SÜMEYRA DENİZ

 

 

 

 

En güçlü dönemlerini Osmanlı Devri’nde yaşayan Sahaflara Sivas’ın ara sokaklarında az da olsa rastlamak mümkün.  O sahaflardan bir tanesi de yaklaşık 12 yıldır bu işi yapan Mikail Toga. 2004 yılında sınıf öğretmenliğinden emekli olan Toga sonrasında sahaflık işine gönül verdiğini aktarıyor. Toga, “2004 yılında sınıf öğretmenliğinden emekli olduktan sonra bu dükkanı açtık. Bu dükkân daha önce oğlum tarafından işletiliyordu. İmranlı ilçesinde ki o ufak sahafımızı buraya getirerek büyüttük ben de emekli olduktan sonra buraya geldim ve burada Sivas’ın en büyük sahafını açmış olduk. “ dedi.

Sahaflık mesleğini çok sevdiğini belirten Toga, sahaf oluşturmak için topladıkları kitapların hikayesini ise şöyle anlatıyor. Toga “Benim oğlum daha önce bir sahafın yanında çalışıyordu geçen yıl o sahaf rahmetli oldu. Toplu olarak ondan 5 bin kitap aldık. Ve sahaflık hayatına başlamış olduk. Birçok sahaftan kapanan sahaftan kitaplar aldık. Ankara’dan kitaplar getirttik: burada 5, 6 kapanan sahafın kitabı var. Yaklaşık 60 bin civarı kitabımız var bizim bunun 50 bin tanesi tek, 10 bin tanesi de çift şeklinde. Osmanlıcadan Arapçaya 400 yıllık kitaptan tutun da 100 yıllık kitaplara kadar kitaplarımız var ayrıca elimizde 5 bin civarı da dergi var. “ ifadelerini kullandı.

Birebir satışların yanı sıra internet üzerinden de yaklaşık 15 yıldır kitap satışı yaptıklarını aktaran Toga, Sivas’ta yalnızca 4 sahaf olduğunu ve bu sahaflık işini yapanlar için belediyenin sahaflar çarşısı gibi bir proje yapmasının daha güzel olabileceğini ifade etti.