Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Sivas’ ta bir takım açılışlar gerçekleştirdi. Sivas’ta ilk kez gazetemizin gündeme getirdiği 22 başbakan gören Kartalkaya Barajı’nın açılışını gerçekleştiren Yılmaz ve Eroğlu, Sivaslılara bir çok müjdeyi de getirdi.

Suat Duman * İrfan Özşeker

Sivas’ta ilk kez gazetemizin gündeme getirdiği Kartalkaya Barajı’nın temeli Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla atıldı. 22 başbakan gören fakat bir türlü temeli atılamayan Kartalkaya barajının resmi temel atma töreni dün düzenlenen törenle gerçekleşti.

YILMAZ, “SİVASLI SUYUN KIYMETİNİ BİLİYOR”

Törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivaslılar için suyun önemine vurgu yaparak, “Sivaslı suyun kıymetini çok iyi biliyor” dedi.

Sivas’ın en çok göç veren il konumunda olduğunu, yapılacak yatırımlar ile göçün durdurulmasının hedeflendiğini söyleyen Yılmaz, “En çok göç veren ildik doğrudur. Akrabamız kardeşimiz hepsi Sivas’ın dışında. Kendi ve evlatları için daha iyi gelecek göremedi. Hem Türkiye’nin hem Sivas’ın kaderi değişiyor. İnsanımız doğduğu yerde doysun. Ata toprağını terk edip gitmesin. Bunu yapabilmek için İstanbul’da, İzmir’de ne varsa Sivas’ta da olması lazım. En iyi hastane, okul, iş yeri Sivas’ta da olması lazım. 14 Yılda çok büyük şeyler yaptık. Sivas her gün güzelleşiyor. Önümüzde ki dönemde 2019 yılına kadar baraj ve göllerimizi tamamlayacağız. Tamamını sulayabilmemiz lazım. 700 bin dekarlık araziyi sulamaya açacağız. Bugün Sivaslılara bir rakam verdik, Sivas’ın kazandığı ilave gelir 132 milyon TL daha fazla köylümüz para kazanacak. Zirai gelir artışı 325 milyon TL olacak. HESlerin kurulu gücü artacak. Bu aziz millet her şeyin en iyisine layıktır. Bu suyun ve toprağın kıymeti  Sivaslı da çok iyi biliyor. Aşık Veysel benim sadık yarım kara topraktır diyor. Onun dizelerinde toprağın kıymeti daha ortaya çıkıyor. Kendisine hizmet edenleri de unutmaz ve hayırla yad eder. Bunlardan birisi de Veysel Eroğlu’dur. Biz bir gül beklerken siz bin bir çeşit gülü Sivas’a verdiniz” dedi.

EROĞLU, “ELİMİZ BOŞ GELMEDİK”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Sivas’a yapılan yatırımların toplam maliyetinin 16 milyar TL’yi geçtiğini söyledi. Yeni yatırımların toplam tutarının 325 milyon TL olduğunu söyleyen Eroğlu, “325 milyon TL’lik yatırım getirdik. Özellikle bir bakan gelse bunun yarısı kadar hizmet gelirdi, iki bakan olunca bu rakam ortaya çıktı. Bu sene çok sayıda temel attık ama en çok temel attığımız yer şuan da Sivas’tır. 7 tane barajın temelini atıyoruz. Sivas’ta görülmemiş şeyler. Göletler var, Gürün’de Ulaş’ta göletler yapıyoruz. 16 tane baraj ve göletin temelini atıyoruz. Kültürümüz de bir yere giderken eli boş gidilmez. Biz de Sivas’a elimiz boş gelmedik. Bakanımızla birlikte heybemiz dolu geldik. 47 tane müjdeyle geldik. Bunların tutarı 397 milyon TL. Şimdiye kadar 58 müjde vermiştim ve bunların tutarı 258 milyon TL idi. 105 müjdenin tutarı 621 milyon TL olacaktır.  Geçen sefer verdiğimiz 58 müjde önümüzde ki yıl tamamlanmış olacak” dedi.

HORTUMCULARIN ÖNÜNÜ KESTİK

Türkiye’de faiz lobisi olduğunu ve bu lobinin hortumunu kestiklerini söyleyen Eroğlu, “Bu kadar tesis nasıl yapılıyor diye merak edebilirsiniz. Bir dere islahı bile 22 yılda bitiyordu, neden paralar hep hortumlanıyordu. Eski Türkiye‘nin hali buydu. Faiz lobisinin hortumu kesildi. Eskiden bir gölet 22 yılda bitiyordu. Şimdi 30 metre yükseklikte sulaması dahil 18 ayda bitiriyoruz, 12 milyon TL. demek ki ihale lobisinin de hortumu kesildi. Eskiden ilaç olayı da vardı. 2002 yılında çocuklar için aldığım ilaç 63 TL idi, şimdi ise aynı ilaç 9 lira. Bu para kimden çıkıyordu sizden çıkıyordu. Esasen hükümetimiz Sivas’a çok büyük önem veriyor. Şuana kadar Sivas’a yapılan yatırımlar 15 milyar TL’yi aştı. Tamamlanacaklar ile birlikte 16 milyar TL olacak. Hep birlikte burada bakan ve hizmetkarınız olarak ben varım. Hep birlikte Sivas’ımızı çiçek gibi yapacağız. Hayal edilmeyen işleri burada yaptık” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN MÜJDEYİ VERECEK

Sivas’ın DAP projesine dahil edildiğini söyleyen Eroğlu, “Sizlere yeni bir müjde daha vereceğim. DAP projesine Sivas alındı. Bu muhteşem bir proje. 2019 yılının sonunda bitecek. Pazar günü sayın Başbakanımız hem DAP hem GAP projesini Sivas’ta açıklayacak. Yapılması gereken herşeyi yapacağız. İçme suyu problemini çözdük. Divriği’ye belediye su götüremedi, cumhurbaşkanımız talimat verdi bu sorun bitiyor. Diğer ilçelerinde sorunları çözülecek. Sulamaları bitireceğiz, dereleri islah edeceğiz. Sivas herşeyin en güzeline sahip. Allah’ın izni ile bunları yapacağız. DSİ yıldırım gibi çalışıyor. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik. Artık biz orman teşkilatını kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanıyoruz. Ormanlık alanlarda gelir getirici ağaç dikeceğiz, 3 yıl bakım masrafı bize ait, geliri 49 yıl size ait olacak. Dikmesi bizden, toplayıp satması sizden. Sivas’ta bal ormanları kuruyoruz. Şifalı bal ve sertifikalı bal üreteceğiz. Parası bizden, kovanı bizden, yeri bizden. Yüzde 20 hibe ile 10 yıl ödemesiz masrafsız hibe gibi verelim. İstanbul’da çok Sivaslı var. Onların bazılarının tarlaları burada. Gelip ekemiyor. Seferberlik başlattık, sen tarlaya bakamıyorsun, yüzde 65’ini biz karşılıyoruz gelir getirici bitki dikelim geliri sana diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gemerek Kartalkaya Barajı ve diğer yatırımların temel atma töreni gerçekleşti.