MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Solucan gübresinin satışı noktasında farklı ülkelerle anlaşma yapıldığını önümüzdeki günlerde üretilen gübrelerin ihracat edileceğini söyledi.

Solucan sıvısının hem yarayı ileştirdiğini hemde kıllanmayı artırdığını tespit ettiklerini aktaran Rektör Yıldız, “Sivas’ı gübre üretim merkezi yapmaya çalışıyoruz. Bu sahada şuana kadar herhangi bir yönetmelik yok. İlgili şirketin başındaki hocamız solucan gübresi ile ilgili doktora yapan bir hocamız. Sivas’ta bu sektörü geliştirelim istiyoruz. Solucan gübresi üzerinde çalışılırken solucanın sıvısının yaraları iyileştirmeye yönelik bir özelliği var. Onun üzerinde çalışıldı ve sonuç alındı. Fareler üzerinde çalışılıyor. Önce fareler traş ediliyor daha sonra yara açılıyor. Daha sonra solucandan elden edilen sıvılar kullanılıyor. Yeni bir buluş daha keşfedildi. Solucanın sıvısının kıllanmayı oldukça artırdığı tespit edildi. Bu konuda da çalışmalar yapılacak” dedi.

Cumhuriyet Üniversitesinin şehre faydası olacağını aktaran Yıldız, “Üniversiteler kurulmuş oldukları şehirin motor gücü olmak zorundadır. Yani Anadolu’daki bir Üniversite kurulmuş olduğu şehri bir üst aşamaya götürmüş olması gerekir. Üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin şehrin gelişimine katkı sağlaması lazım. Bizlerde şehre faydalı olacak çalışmalar yaptık. Valilik, Belediye ve Ticaret Sanayi Odası ile birlikte şirket kurduk. Bu şirket solucan gübresi üretmeye yönelikti. Solucan gübresini bir çok kişi ve kurum üretiyor ama kurumsal anlamda bizim kurmuş olduğumuz şirket bir ilk. Şirkette çalışmalarımız neticesinde ürün almaya başladık. Ürünün pazarlaması noktasından yurt dışından bağlantıları kurduk. Almanya’ya solucan gübresi göndereceğiz. Çevreye zararlı şeyleri gübreye dönüştürüyoruz. Özellikle Belediyelerin atık camurları var. Bu atık çamurların miktarı Sivas’ta günlük 80 ton. Atık çamurlar ya bir yere depo ediliyor veya bir fabrikayla anlaşılıyor bu atıklar yakılıyor. Bu atıklar yakıldığında da yine ortaya çıkan duman çevreye zarar veriyor. Biz atık çamurlar üzerinde çalışmaya başladık. Şuanda yüzde yüz başarı elde ettik. Atık çamurlar şimdi çevreye zarar vermediği gibi çevreye yararlı bir hale gelecek ve gübre olacak” ifadelerini kullandı.