MEHMET TIRPAN

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Cumhuriyet Üniversitesi tarafından her eğitim-öğretim yılı başında birinci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen “Sivas ve Üniversite Tanıtım Günleri” dolayısıyla Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya geldi.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversiteye yeni katılan öğrenciler için oldukça anlamlı bir program yapıldığını söyleyen Nebi Kaya, “Severseniz sevdiğiniz her yer güzeldir ve sevdiğiniz yerde mutlu olursunuz. Sizleri tebrik ediyorum, çalıştınız, çabaladınız ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi gibi nitelikli bir okulu kazandınız. Sivas’ı tercih etmek bir ayrıcalıktır” dedi.

Öğrencilere Sivas’ı gezmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Kaya, “Bulunduğunuz şehrin hazinelerini keşfederek onlardan beslenmeniz gerekir. Şehir var, şehir var. Kimi şehirlerin ruhu var. Sivas kadimden gelen bir kültür, çok değerli bir hazine. Bu süreçte eğer sizler arzularsanız, Sivas ikinci üniversiteyi sizlere okutturur. Sivas; sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerle, doğal güzelliklerle ve coğrafi konumuyla sizlere ufuklar açacaktır. Kent meydanı, medreseleri, camileri kadim geçmişimizin bugüne yansıyan önemli eserleridir. Gökmedrese taşa nakşedilmiş nadide bir eserdir. Sivas tarih ve kültür şehridir. 4 Eylül 1919 Sivas Kongresinin yapıldığı binayı gezmeniz gerekir. Milli Mücadelede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e 108 gün ev sahipliği yapan şehir Sivas’tır. Çünkü Sivas emin şehirdir. Halk ozanlarımız olan; Âşık Veysel, Âşık Ruhsati, Muzaffer Sarısözen, Nuri Üstünses bu topraklarda yetişmiştir. Pek çok türkünün Sivas menşeili olduğunu göreceksiniz. Bununla beraber nitelikli devlet adamları yetiştirmiştir. Halil Rıfat Paşa bunun en güzel örneklerindendir. Havalimanı yoluyla ve tren yoluyla bu şehre gelirseniz Nuri Demirağ’ı görürsünüz. Soyadını Atatürk’ten alan Demirağ, demir yollarının mimarıdır. İlk paraşütü üreten, ilk uçağı yapan yine Sivaslı Nuri Demirağ’dır. Sivas’ın optimal bir ölçekte yaşanabilir bir şehir olduğunu göreceksiniz. Ne büyük şehirlerin keşmekeşliğini ve yorgunluğunu yaşayacaksınız ne de küçük şehirlerin yoksulluğunu hissedeceksiniz. Bir öğrenci için yaşanabilir şehirdir. Farklı alternatifler sunan bir şehirde yaşayacaksınız. Şanlısınız. Zorluklardan yılmayın. Bu şehirden çok şey öğreneceksiniz” şeklinde konuştu