YÜKSEL MENEKŞE

Suriye’den gelen toz bulutu Sivas’ı etkisi altına aldı. Dün sabah saatlerinde sis şeklindeki toz bulutu ile karşılaşan Sivaslılar, duruma bir anlam veremezken, ilerleyen saatlerde tozun rüzgarla Suriye’den geldiği belirtildi. Suriye’nin kuzeyinde yer alan bazı iller ve ilçelerini kaplayan toz bulutu, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu tarafından da ‘Sağlıksız’ olarak tespit edildi. Harita, Sivas ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan bazı bölgeler kırmızı işaretle gösterildi. Toz bulutu akşam saatlerine kadar etkili oldu.

Suriye’den gelen toz hakkında bilgi veren ve önlemlerden bahseden Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, "Ağırlıklı olarak güneyden esen rüzgarlarla gelen bu tozlar çok kısa sürede baş ve göz ağrısına neden olmaktadır. Tarım açısından hiçbir faydası olmayan bu tozlar sağlık dışında önemli oranda açık gıdalara zarar vermekte, açık pencerelerden evlere girmekte ve solunun yolu ile vücut dolaşım sistemine karışmaktadır. Aşırı doğa tahripleri ve kuraklığın neden olduğu bu uluslararası toz taşınımının incelenmesi ve dikkate alınması gereken bir konudur.

Tozun atmosferde olduğu günlerde açık gıdaların üstü kapatılmalı, mümkün olduğunca açık havada dolaşmamalı ve spor yapılmamalıdır. Ev, araba ve ofis pencerelerinin de kapalı tutulmasında yarar bulunmaktadır." dedi.