SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’a 10 kilometre uzaklıkta Kızılkavraz grup yolunda yer alan Boğaz Köprüsü kemer formuna göre Selçuklu Mimarisi özelliklerini yansıtan köprüde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelinirken büyük beğeni topluyor.

Zaman zaman onarım gören köprü 103.30 metre uzunluğunda, 4.95 metre genişliğindeki Köprüye bir dönem kendini bilmez kişi veya kişiler tarafından zarar verilmiş hatta bazı yerlerinde define aranarak tahrip edilmişti. Karayolları Bölge Müdürülüğü ise tarihi taş köprüye restorasyon ve çevre düzenlemesi yaparak köprüyü adeta yeniden canlandırdı. Yaklaşık 1 buçuk yıldır restorasyon çalışmalarının devam ettiği öğrenilirken gelinen noktada köprünün etrafının çevre düzenlemesi ve oturma alanları tamamlanıyor, Kurban bayramı sonuna kadarda bitirilmesi hedefleniyor.

Köprünün kitabe taşında 1525 tarihi okunmakta olup şuan da o eski ve yorgun görüntüsünden eser kalmamaası sevindirirken, yapılan çalışmaların Sivas’ta diğer tarihi köprülere de örnek olması bekleniyor.