SİVTAŞ bünyesi altında Sivasa kurulacak 10 fabrika hakkında bilgiler veren Vali Salih, uzun yıllardır Sivas’ta kangren olmuş işsizlik sorununu Sivas’a kurulacak olan fabrikalar aracılığı ile ortadan kaldıracaklarını belirterek, “Cumhuriyetin 100. yılında Sivas’a 100 fabrika kurmayı planlıyoruz. Sivaslı iş adamlarını Ocak ayında ziyaret ederek Sivas’a fabrika kurmalarını isteyeceğiz. 100. Yılda 100 fabrika kurulması noktasındaki hayalimizi gerçekleştireceğiz. Bu şehirdeki işsizliği hep birlikte bitireceğiz” dedi.

MEHMET TIRPAN

Sivas Valisi Salih Ayhan, Cumhuriyetin ilanının 100 yılında Sivas’a 100 fabrika kurmayı planladıklarını söyledi.

Sivas Belediyesi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde olacaklarını aktaran Vali Ayhan, “100. Yılda 100 fabrika kurmak istiyoruz. Ocak ayının başında İstanbul, Ankara ve diğer illerdeki Sivaslı iş adamlarını tek tek ziyaret edeceğiz. 100 yılda 100 fabrika hedefimizi geliştimek adına Sivas’a yatırım yapmalarını isteyeceğiz. Bu şehirdeki işsizliği hep birlikte bitireceğiz” dedi.

SİVTAŞ bünyesi altında Sivas’a kurulacak olan fabrikalar hakkında da bilgiler veren Vali Ayhan, “Fabrikaları SİVTAŞ bünyesinde kuracağız. Neden böyle yapıyoruz. Sivas’ta bir ortaklık sendromu var. İlimizde ortak iş yapma kültürü zayıf. Geçmişten kaynaklanan sorunlar var. Şimdi biz kamu olarak kendi öz sermayemizle fabrikaları kuracağız. Fabrikalar çalışmaya başladıktan sonra sermayeyi dışarı açacağız. Fabrikalara isteyen herkes ortak olabilecek. Fabrikalarla ilgili oldukça hızlı bir yol alındı. Seneye 9 ayda üretime başlamayı planlıyoruz. Süt işleme Fabrikası erken üretime başlayacak. Makinelerin bağlantıları yapıldı. Bina ve personel planlaması yapılıyor. Bayiler ayarlanıyor. Kış döneminde her işimiz bitmiş olacak. Sivas’ta ne kadar süt üretiliyor ve üretilen sütün ne kadarı tüketiliyor araştırıldı. Günlük ortalama 130 ton süt üretiliyor. Üretilen sütün 25-30 tonu tüketiliyor. Geriye kalan sütler Erzincan, Ankara ve Malatya’ya gidiyor. Üreticiler paralarını alamıyor. Attığımız her adımı bilinçli atıyoruz. Sivas’a Makarna Fabrikası, Salça Fabrikası, Bulgur İşleme Fabrikası, Bal Paketleme Fabrikası, Koyun yapağından izolasyon üretim fabrikası, Süt işleme Fabrikası ve Yem Fabrikası kuracağız. Biz burda ticaret yapmayacağız. Biz bu fabrikalarda şehrin ürettiği ürünleri işleyeceğiz. Her ilçede örnek büyük bahçeler kuracağız. Tarım’da 2020 yılında adeta Sivas farklı bir konsept geliştirecek. Tarım ve hayvancılıkta damızlık çiftlikleri kuracağız. İlçelerdeki hayvan pazarlarını güçlendireceğiz. Yapılan bu çalışmalar çalıştaydan çıkan sonuçlara göre yapılıyor” ifadelerini kullandı.