MEHMET TIRPAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile cazibe merkezi ilan edilen Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ın yine üvey evlat muamelesi gördüğünü, çevredeki illerin 6. Bölge Teşvik bölgesinden faydalanırken Sivas’ın sadece Demirağ OSB’sinin cazibe merkezi ilan edildiğini söyledi.

Aradan 3 yıl geçmesinin ardından hayata geçirilen cazibe merkezi kararının Sivas için yetersiz olduğunun altını çizen Milletvekili Karasu, “Cazibe Merkezi tanımlaması normalde şehrin geneli için yapılır ama bu uygulama sadece Demirağ OSB için geçerli olacak. Sivas’ın tamamı neden cazibe merkezi ilan edilmedi. İlçelerimizdeki OSB’ler de cazibe merkezi olabilir ve yatırımlarla ilçelerimizde gelişirdi. Sonuç ortada ve Sivas yine hak ettiğini alamadı” dedi.

Bu kararla birlikte Demirağ OSB dışında üretim yapan iş adamlarının ve yatırımcıların da mağdur olacağını savunan Karasu, “Demirağ OSB’ye imalat sanayi konusunda yatırım yapacak olan kazanacak, yıllardır Sivas’taki Organize Sanayi Bölgesinde üreten iş adamı ne yapacak. Mevcut iş adamları destek almak için mevcut fabrikasını kapatıp gidip Demirağ OSB’ye yeni bir fabrikamı yapsın. Bir ilde iki farklı teşvik programı uygulanması da doğru değil. Bu uygulama sadece Sivas’ta hayata geçmiş oldu. Sivas’ın ve Sivaslı tüccarların günahı ne. İktidar sadece Demirağ OSB’nin cazibe merkezi ilan edilmesi noktasında verdiği kararı Sivas geneline yaymalı. Her seçimde Sivas’tan ciddi destek alan iktidar eğer gerçekten Sivaslılara değer veriyorsa ya Sivas’ın tamamını 6. Bölge teşvik kapsamına alsın yada kentin yine tamamını Cazibe Merkezi ilan etsin. Sivas’la aynı potansiyele sahip illere bakıldığında Sivas’ın ihracatta, teşvikte ve üretimde hep bir adım geriden geldiği de veriler incelendiğinde görülebilir. Sivas’ın gelişmesi ve diğer illerle rekabet edebilmesi için şartların ve koşulların aynı olması gerekli. Sivas’ın tamamının cazibe merkezi kapsamına alınması noktasında TBMM’de mücadele vereceğiz. Bu konuda da bakalım iktidar milletvekilleri destek mi verecek yoksa susup bu karara razı mı olacak göreceğiz” ifadelerini kullandı.