YÜKSEL MENEKŞE

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu tarafından düzenlenen “UNESCO ve Sivas Çalıştayı” dün gerçekleştirildi. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,  UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri ve il protokolü katıldı.

Çalıştaya katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Sivas’ın tarihi geçmişinin köklü olduğunu ve bünyesinde barındırdığı değerlerin önemine vurgu yaptı. Bakan Yılmaz, “Sivas gerçekten bir Selçuklu şehri. Osmanlı eserleri var ama Selçuklu Osmanlı’nın bir adım daha önündedir. Dolayısıyla Sivas’a bir kimlik verilse ‘Selçuklu şehri’ çok daha yakışır. Bunun yanında ne olur? Bir de ‘Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehir’ desek doğrudur. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Eylül Sivas Kongresi’nde dediği gibi cumhuriyetin temellerini burada attık. Ne ile attık? O zamandan beri bu milletin bir manda olmadan yönetileceğine burada karar verildi.  Yine bu milletin bağımsızlığını yine bu milletin gücü, kararı kurtaracaktır, sağlayacaktır. Onun için de Kuva-yı Milliye’yi amil, milli iradeyi hakim kılmak esastır sözünün ilk çıktığı yer de yine burasıdır. Yine vatanın bölünmez bir bütün olduğu, hiçbir şekilde parçalanamayacağı o dönemde söylendi. O kadar güzel kararlar alınmış ki ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ demek tam bağımsızlık anlamına gelir. Kuva-yı Milliye’yi amil, milli iradeyi hakim kılmak milli iradenin her şeyin üstünde olduğu demektir ve ülkenin hiçbir zaman da parçalanmayacağını söylemektir. İşte milletiyle, ülkesiyle, devletiyle, vatanıyla, toprağıyla bir olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla bu Selçuklu şehrinde, bu cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerde UNESCO Milli Komisyonu Yürütme Kurulu’nun toplantı yapmış olmasından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

UNESCO’nun tarihi, doğal ve kültürel değerleri korumadaki misyonunu anlatan Bakan Yılmaz, “UNESCO’nun ilkeleri insanlığın ilkeleri veya misyonu. Nedir? Kültürel mirasın korunması, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, yaşam standardının yükseltilmesi. Aklınıza ne gelirse gelsin insanlığın yarattığı değerlerin bugünden yarına aktarılması UNESCO’nun asli fonksiyonu. O fonksiyonun ne olduğunu herkese aktarabilmek lazım. Onun aktarılabilmesi için de UNESCO ne yapar, bunun bilinmesi lazım. UNESCO Milli Komisyonu ne yapar, bunun bilinmesi lazım. Sivas herhalde diğer yerlerden şanslıdır. Çünkü Divriği’deki Ulu Camii 1985’ten beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. İstanbul ile beraber. İstanbul ne zaman listeye girmişse Divriği’deki Ulu Camii de yine aynı tarihte girmiştir. Bunu gerçekleştiren kim? UNESCO Milli Komitemiz. Somut olmayan kültürel mirasların da pekala yaşatılması, derlenmesi, toplanması da UNESCO’nun görevleri arasındadır. Dolayısıyla sadece Sivas’ta değil Türkiye’nin her tarafında bu tür etkinliklerin, toplantıların yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

UNESCO Milli Komisyonu’nun çalışmalarının, eğitimle gerçekleştirileceğine inandıklarını söyleyen Bakan Yılmaz, “Biz UNESCO’nun misyonunun eğitimle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Dolayısıyla yaptığımız şey nedir? UNESCO’nun misyonunun yerine getirilmesi için gayret gösteriyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de yine eğitimle ulaşabiliriz. Eğitim olmadan,  kaliteli eğitim olmadan fırsat eşitliğini sağlamadan Türkiye’nin kalkınmasını sağlamak mümkün değildir. Türkiye olarak bu alanda çok büyük şeyler yaptık. Bunu inanarak söylüyorum. Türkiye eğitimde çok iyi bir yerde” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise yaptığı konuşmada, “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu için illerimizin UNESCO süreçlerine katılımları, motivasyonları bizim için son derece önemli” diyen Oğuz, “Zira yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları UNESCO değerlerine ve çalışmalarına katılmazlarsa genel anlamda büyük bir başarı elde edemeyiz. Başarılarda bu çok önemli. Sivas’ımız son derece önemli, doğal kültürel miraslar beşiği bir şehir. Bu bakımdan bu bölgeye hassasiyetle bakmamız lazım. Korunmuş olan kültürel mirasların gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması için bu toplantının önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum. Sayın Bakanımızın teşriflerinin toplantıya ayrı bir önem kattığına inanıyorum” dedi.