MEHMET TIRPAN

İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Fethullah Selçuk Moğulkoç, Sivas’ta akılcı ilaç kullanımı noktasında yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Akılcı ilaç kullanımını öğreniyorum projesi kapsamında 2019 yılında 7.000 ilköğretim öğrencisine eğitim verildiğini aktaran Moğulkoç, “2019 yılında halk eğitimleri ile yaklaşık 22 bin vatandaşımıza Akılcı İlaç Kullanımı eğitimi verildi. Özel günlerde Müdürlüğümüz tarafından standlar kuruldu. Aile Hekimleri, Eczacılar ve diğer sağlık personelleri için konuda uzman eğiticilerle sık sık bilgilendirme toplantıları yapıldı” dedi.

Eğitimlerin ardından ilaç kullanımının azaldığını aktaran Moğulkoç, “Yapılan tüm bu bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerinin ardından 2013 yılında Aile Hekimleri antibiyotik bulunan reçete yüzdesi  yüzde 34,37 iken, bu oran 2019 yılı verilerinde yüzde 17.13 olarak açıklanmıştır. İlimiz Türkiye sıralamasında ilk 10 ilin içindedir. 'Atık İlaçların İmhası'' projesi başlatılmıştır. Bu proje ile kullanılmayan ilaçların evlerde yol açacağı kazalar ve zehirlenmelerin önüne geçilerek toplum sağlığının korunması ve miadı dolarak kimyasal atık haline gelen ilaçların bilinçsizce imhası sırasında çevreye zarar verilmesinin, kanalizasyona karışarak toprağı ve su kaynaklarını kirletmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Atık ilaçların imhası projesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanım önderliğinde başlatılan Sıfır Atık projesi ile ortaya konan sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile oluşturulmuştur. Bu projenin 1 yıl boyunca sürmesi ve toplanan ilaçların, Çevre Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş imha firması ile profesyonel biçimde bertarafının gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Proje kapsamında merkez ilçede bulunan 26 aile sağlığı merkezi ve 25 eczaneye kilitli atık ilaç kutuları yerleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.