Mehmet TIRPAN

Sivas Orman Fidanlık Müdür Mahmut Tulay, Sivas’taki Ormanlık alanın Türkiye ortalamasının altında olduğunu, Sivas’ın ne yazık ki Orman açısından mahrum bir il olduğunu söyledi.

Sivas’taki karasal mevsim dolayısıyla fidan dikimi süresinin yaklaşık bir ay olduğuna dikkat çeken Sivas Orman Fidanlık Müdür Mahmut Tulay, “Sivas ne yazık ki Orman açısından çok mahrum bir il. Sivas’ın yüzde 18’lik Ormanlık alanı var. Tokat’ın Ormanlık alanı yüzde 64 civarında. Sivas’ın Ormanlık alanı çok düşük” dedi.

Sivas’taki Ormanlık alanı Türkiye ortalaması olan yüzde 27’lik seviyelere ulaştıracaklarını aktaran Tulay, katıldığı programda, “Bizde Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2071’de hedefimiz Sivas’ın yüzde 27’lik ormanlık alana kavuşturulması. Sivaslı olarak Orman Mühendisi olduğumu söylediğim zaman sert eleştiriler alıyorum. Bana Sivas’ta ne iş yapıyorsunuz Sivas’ta orman yok ki diyorlar. Ama Sivas’ın yüzölçümü çok büyük. Sivas’ın 2 milyon 700 bin hektar sahası var. Hedefimiz yıllık 10 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Mevsimsel koşullar nedeniyle 10 milyon hedefine ulaşamadık. Fidan dikmeye ancak Nisan ayında başlayabiliyorsunuz. Mayıs gibi de fidan dikimini bitirmek zorundasınız. Karasal iklimde ancak bu kadar çalışılıyor. Kapasitemizi zorluyoruz. Ormanlık alanlarının artırılması uzun soluklu bir iş hükümetimiz devletimiz 2023-2071 hedefleri koyuyor. Zara, Divriği, Koyulhisar ve Yavutarafına gittiğiniz zaman çok güzel muazzam doğal ormanlarımız var. Yine bu ormanların yanı sıra potansiyel alanlarımızda var. Daha önce potansiyel alanlar mera vasfında vasıflandırıldığı için bizde en büyük sıkıntı o alanları mera vasfından çıkarmadan ağaçlandırma yapamıyorduk. Bu sıkıntı bir komisyon kurularak çözüldü. Mera komisyonları mera olarak kullanılmayan alanları mera dışına bırakarak hazineye verdiler. Bizde bu alanları hazineden tahsis ederek her sene 5 bin hektar civarında ağaçlandırma çalışması yapmaya başladık” ifadelerini kullandı.