SEYİT ÖMER YILDIZ

Son yıllarda 4 Eylül barajında kuraklık nedeniyle su seviyesinin yüzde seksenlerden yüzde 3’lere kadar düşmesiyle Sivas susuzlukla karşı karşıya kalmış ve ardından çözüm olarak Sivas Belediyesi hızlı bir proje ile tavra deresi suyunu şebeke suyuna vererek barajı dinlendirmeye aldı.

2019’DA SİVAS’IN 1 AYLIK SUYU KALMIŞTI

Normal şartlarda 4 Eylül Barajında su seviyesi yüzde 80 oranlarında olurken son yıllarda ki yağışın azlığı sebebiyle bu oran yüzde 3’lere kadar düşmüş ve tehlike sinyalleri vermeye başlamıştı. 2019 yılı içerisinde barajda sadece Sivas’a 1 buçuk ay yetecek kadar su kalmıştı. Yaşanacak olan su sıkıntısına karşın Sivas Belediyesi bir yıl önce çalışma başlatarak 11 milyonluk bir bedelle tavra deresi suyunu arıtarak şebekeye vermeye başladı.

BARAJDA DOLULUK YÜZDE 20 SEVİYESİNE ÇIKTI

Geçen yılın aynı ayına göre 4 Eylül Barajında proje tamamlandıktan doluluk oranı yüzde 16,85 iken 2020 yılında şuan itibari ile barajda ki doluluk oranı yüzde 20 leri geçmiş durumda. 2019 yılında barajdaki toplam su hacmi 14.320.900 metre küp iken, 2020 yılı Mayıs ayı itibari ile 17.532.900 metre küp olarak değerlendirildi.

SİVAS SUYUNU İYİ KULLANIYOR

Elde edilen verilerle birlikte Sivas’ın suyu verimli olarak kullandığı ve aynı zamanda korona virüs sebebiyle artan su tüketiminin diğer birçok şehire oranla da ne kadar doğru oranda kullanıldığı ortaya çıkıyor.