MEHMET TIRPAN

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Sivas’ta yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürülüğü’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada Sivas’a son dönemde yapılan su yapılarının artmasıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynandığı belirtildi.Yazılı açıklamalar şu ifadelere yer verildi; “Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

SİVAS’A 14 BARAJ VE 24 GÖLET İNŞA ETTİK

Sivas’ın hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Son 16 yılda Sivas ilimiz ve ilçelerimizde tamamladığımız 14 baraj ve 24 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. Hizmete aldığımız barajlardan 2009 yılında hizmete aldığımız Pusat Özen Barajı bu barajların en önemlilerinden biridir.86 metre yüksekliğindeki baraj ile 105.990 dekar arazinin sulanacağını belirtti.

MÜNBİT TOPRAKLARIMIZI SULAMAYA AÇTIK

Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ettiklerini ifade eden Aydın, “Sivas’ta kalkınmayı hızlandırmak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirmek için son 16 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 510.310 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece yılda 270 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. İnşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleriyle de 117 bin 510 dekar araziyi daha sulamaya açacağız” dedi.

SİVAS İÇMESUYU PROBLEMİNİ ÇÖZDÜK

Genel Müdür Aydın, Sözlerine Sivas şehir merkezinin içmesuyu problemini 4 Eylül Barajı’nı inşa ederek çözdüklerini ifade ederek, “Barajdan aldığımız suyu, inşa ettiğimiz isale hattı ve arıtma tesisi ile şehre iletilerek Sivas’ın uzun yıllar içmesuyu ihtiyacı karşılanmıştır. Ayrıca, Tavra Kaynakları suyunun da arıtılarak şehre verilmesi ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması için isale hattı yapımı çalışmaları başlamış ve inşaatı devam etmektedir.Tabi Sadece Sivas şehir merkezinin değil ilçelerin de içmesuyu ihtiyacını karşılıyoruz. Hafik ilçemizin içmesuyu ihtiyacını ise Pusat Özen Barajı ile karşıladık. Şarkışla ilçemize ise içmesuyunu Kanak Barajından vereceğiz. Suyun alınacağı isale hattı tamamlanmış olup, branşman yapısı ile su alınacaktır. Divriği ilçesi ve civar yerleşimlerine Mursal Barajının suyunu 33 km’lik isale hattı ile götürüyoruz. İsale hattı ve arıtma tesisi tamamlandı. İlçeye arıtılmış su verilmektedir.’ Diyerek devam etti.Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk”dedi. Son olarak son 16 yılda inşa edilen 161 adet taşkın koruma tesisi ile; 3 ilçe, 149 meskûn mahal ve 35 bin 257 dekar arazi taşkınlardan korunduğunu belirten Aydın, “Ayrıca 18 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir”dedi.