Hüsne AKKAYA

Sivas sikkeleri kitaplaştırıldı. Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 1000 temel eser projesi kapsamında 39. kitabı olan “Sivas sikkeleri” adlı kitabın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Sivas Arkeoloji Müzesinde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Vali Davut Gül Sivas’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Sivas gibi bir şehrin olağanüstü kültürel zenginlikleri var. Bugün ki kitapta bunu bir kez daha tescil etmiş oluyor. Bu kitapta 20 yıllık bir birikim var. Buna baktığımızda hangi medeniyetlerin Sivas’ta yaşadığını, yaşadığı dönem itibarı  ile hangi paraları bastığını, paraların üzerinde nelerin yazdığını o dönemin bir anlamda fotoğrafını çekmiş oluyor. İncelenmesi kolay, okunması kolay. Ve gelecek nesillere bırakıldığında gerçekten Sivas’ta sikke ile ilgili, para ile ilgili, medeniyet ile ilgili, bütün başlangıcından bugüne kadar film şeridi gibi gözümüzün önünde canlandığını göreceğiz. 2006 yılında bin temel eserimiz başlamıştı. Şimdiye kadar 40 tane kitap basıldı. Bu şu anlama geliyor. Yaklaşık 10 yıl içerisinde 40 tane kitap yılda ortalama 4 kitap basıldığı anlamına geliyor. Sivas’ın bu anlamda potansiyeli çok fazla. Dolayısı ile de biraz daha fazla kitap basılması gerekiyor. Biz inşallah bundan sonra yay ın kurulumuz ile beraber her ay bir kitap basmayı ve her ay bir kit abı Sivas kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz. Yılda en az 12 tane kitap basılacak” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, ise “Sivas sikkeleri” kitabı ile beraber, Sivas tarihinin belgelere dayalı önemli bir kısmı daha açığa çıkmış oldu” dedi. Pürlü, “bu kitap müdürlüğümüzün bin temel eser projesi kapsamında, sayın valimizin himayelerinde ve Oran Kalkınma ajansının katkıları ile bin adet basıldı. Kitabımız on bölümden oluşuyor. Yaklaşık 172 adet sikke bu kitapta yer alıyor. Bir şehrin tarihini araştıranlar öncelikle belgelerine bakarlar. Sivas sikkelerinde de dönemin hükümdarları, onlara dair tabirler, metinler olduğu için bugüne kadar bizim için bir hayaldi veya çeşitli müzelerde, çeşitli koleksiyonlarda bulunan eserlerdi Sivas sikkeleri. Ama şimdi bunların tamamını muhteşem bir şekilde hazırlanmış bir kitapta bulabiliyoruz. Geleceğin araştırmacıları bu kitaptan çok yararlanacaklardır. Sivas kültürü için çok öneli bir kazanım olmuştur” şeklinde konuştu.

“Sivas Sikkeleri” kitabını kaleme alan Koray Gürleyük ise, “İçerisinde çok önemli sikkeler var. Sivas tarihinin boş olmadığını tek başına anlatabilen bir eser. Türkiye’de hiçbir ilin bu şekilde, bu nitelikte bir eseri yok. Defineleri anlatan veya belli paraları anlatan eserler var ancak milattan önceki dönemden, cumhuriyet dönemine kadar o ilin sikkelerini anlatan bir eser yok. Bunu yapmak bize nasip oldu. bu hemen herkesin anlayabileceği bir şekilde eserlerle alakalı devletlerin ve sulatanların da anlatıldığı bir kitap. Memleketimiz için hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

1000 adet bastırılan “Sivas Sikkeleri” kitabı Üniversite Kütüphanelerine, tüm İl Halk Kütüphanelerine, konuyla ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşlara dağıtılacak.