YÜKSEL MENEKŞE

Sivas Kitap Günleri kapsamında düzenlenen söyleşilerin ilki, onur konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı ile gerçekleştirildi. Buruciye Medresesinde düzenlenen söyleşiye Vali Davut Gül, il protokolü ve Ortaylı hayranları katıldı. Adeta izdiham yaşanan programda, medreseye sığmayan Ortaylı hayranları medrese girişinde uzun kuyruk oluşturdu. Söyleşisine Sivas’ın tarihi değerlerinin önemine değinerek başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘’Sivas’a, mesleğe girdikten sonra birkaç kere geldim. Son geldiğimden bu yana Sivas’ta gördüğüm müspet gelişmeler var, bazı olumsuz gelişmeler var. Birincisi Sivas kendisini kültür olarak korumuş. Bunu göndüm. Sivas Selçuklu şehirciliğinin örnek bir portresi. Böyle şehir çok az. Mesela bir tanesi sınırların dışında. Buraların korunmalı lazım’’ dedi.

Ortaylı söyleşisinin bir bölümünde ise, ‘’Her şeyden evvel konuştuğunuz dile dikkat edeceksiniz. Bu dil bir miras. Bunu muhafaza etmek zorundayız. İkincisi doğrudan doğruya kendi künyemiz. Türk ırkının ne olduğu belli değilmiş. Bunu söylemek çok yanlış bir şey. Böyle şeyleri karıştırmanın hiç bir manası yok. Türk ırkının ne olduğu belli. Türkçe çok ayrı bir dil. Bu dilin yayıldığı bir saha var, içindeki lehçeler var. Kitap okumanız lazım. Memnuniyetle görüyorum ki bizim zamanımıza göre daha fazla okuyorlar. Ama yeterli değil. Romanı daha fazla okumalısınız. Devletin bazı konularda dikkatli olması lazım. Önüne gelen ben sadeleştiriyorum diye Hüseyin Rahmi romanlarıyla oynayamaz. Hüseyin Rahmi’nin romanlarının sadeleştirilmeye ihtiyacı yok. Bunu söyleyen çok cahil bir adamdır. Hüseyin Rahmi’nin, Yahya Kemal’in, Ahmet Rasim’in romanlarının sadeleştirilmesi diye bir şey söz konusu değildir’’ dedi.

Ardından soruları cevaplayan Ortaylı’ya program sonunda Vali Davut Gül hediye verdi. Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşi sonrası hayranlarına kitap imzaladı. İmzada da, Ortaylı hayranları uzun kuyruklar oluşturdu.