SÜMEYRA DENİZ

‘Ortak Akılla Yarınlara 2018 Sivas Çalıştayı’ programının basın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Sivas Valiliği Dr. Hasan Canpolat toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya olarak Sivas Valisi Salih Ayhan,  Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hilmi Ataseven, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken katıldı. Çalıştayın şehre neler sağlayacağını anlatan Vali Ayhan, “ Bir, iki, üç olmadan dör,t beş olması mümkün değil. Güçlü bir altyapı ile güçlü bir mirasla inşallah hep beraber ileriye doğru daha emin adımlarla bakacağız ve yürüyeceğiz. Şehrimizin, bugünün ve yarının genel değerlendirmesi, ekonomik sosyal kültürel durum istişaresi ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla hazırlanan ‘ Ortak Akılla Yarınlara 2018 Sivas Çalıştayı’ toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Sivas’ı kalkındırmak, geliştirmek bölge ve ülke ekonomisine olan katkısını arttırmak için siz değerli katılımcılarla güzel çalışmalara imza atmayı arzuluyoruz.  Türkiye’nin 2023, 2053, 2017 vizyonuna Sivas’ın bulunduğu konumdan çok daha iyi yerlere gelmesi ve hak ettiği atılım hamlelerinden nasibini alması bizler için çok elzemdir. Sivas’ın eğitiminde, sağlığında,  ulaştırma hizmetlerinde, enerjide, teknolojide, tarımda, sanayide, ticarette, kentsel ve kırsal altyapı sektörlerinde geldiği nokta sevindiricidir aşikârdır.  Ancak bu bizim için yeterli değildir. Bundan sonraki süreçte kalkınmanın ve gelişmenin yegâne yolu her alanda yerel ulusal ve uluslararası yatırımların Sivas’a çekilmesi ve girişimciye daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Bu çalıştay sonrası hızlı karar alabilen doğru rota belirleyen ve şehrin ortak akıl ile vizyonu bilen dinamik bir yapı ortaya çıkacaktır. Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversite, STK’lar meslek odaları ve kuruluşlarından belirlenen 360 katılımcı 36 moderaör ile çalıştay eğitim öğretim ve gençlik, kültür sanat turizm sağlık ve sosyal politikalar, ekonomik kalkınma ve gelişme, altyapı ve çevre gelişimi sektörleri ile 5 ana sektörde gerçekleşecektir” dedi.

FİKRİ OLAN HERKES ÖNERİDE BULUNABİLECEK

Vali Ayhan, ayrıca valiliğin sitesinde oluşturulan ve fikri olan herkesin buradan forum doldurabileceğine de değinerek, “Görev alanlarına giren kurumlarda, kamu kurum ve kuruluşlarının görüş verecek olan kurullar, sivil toplum ve sektör temsilcileri, alanında uzman kişiler ve diğer ilgililerin fikrini alarak uygulanan politikaları, gelişmeleri izleyecek yapılan çalışmalarla ilgili rapor sunacak. Kurulların görev alanları ile ilgili toplantı ve çalışmalara kamu kurum ve kuruluşları, Sivil toplum ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler, yerli ve yabancı uzmanlar ile fikri ve projesi olan Sivas’a katkı sağlamak isteyen herkes davet edilebilecek.  Sivas Valiliği web sitesinde çalıştaya yönelik soruların yer aldığı bilgi formu yer alıyor 17-21 Aralık tarihleri arasında açık olacak foruma Sivas’ta eğitiminden, turizmine, kültür sanattan, ekonomik kalkınmaya ve altyapıya yönelik görüş ve önerilerini sunmak isteyen herkes destek sunabilecek.  Bu haliyle de çalıştayımız tüm Sivaslıları kucaklamakta ve fikirlerine önem vermektedir. Şehir içinde hep birlikte kafa yoralım vurgusunu bir kez daha ön plana çıkarmaktadır” şeklinde konuştu.

YÖNETİŞİM KAVRAMI TEMEL PRENSİBİMİZ

Geçmişte de buna benze bir çalıştay yapıldığını vurgulayan Vali Ayhan, “Yeni yönetim anlayışıyla birlikte gelen yönetişim kavramı temel prensibimizdir. Birlikte ve etkileşerek ortaklaşa yönetme anlamında kullandığımız yönetişim bu çalıştayında temel mantığıdır aslında. 2006 yılında Sivas’ta güzel bir çalıştay olmuş orada hedeflenen projelerin hemen hemen hepsi hayata geçmiş hayal bile olsa o hayallerimizi biz kâğıda dökelim” ifadelerine yer verdi.Yapılacak olan çalıştayın kendilerine de bir yol haritası oluşturacağını kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, “ Teoride yönetişim kavramının aslında hayta bulduğunu görüyoruz. Gerçekten çok büyük bir emekle ortaya çıkmış bir çalışma olacak. Sözü olup söylemek isteyen herkesin bir araya geleceği Sivas’ın vizyon belgesini, strateji belgesini plan ve programlarının hayat bulacağı bir çalışma olacak. Bizlere de bir yol haritası koyacak bu vesileyle. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.Rektör Vekili Prof. Dr. Hilmi Ataseven ise, “ Sivas için daha doğrusu sadece Sivas için değil Türkiye için  çok önemli bir çalışma bu zira Sivas’tan çıksa da Sivas için olduğu söylense de devletimize milletimize yapacağımız çok büyük bir çalışma olacak hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan TSO Başkanı Mustafa Eken ise, “ Bende bu çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum valim göreve geldiğinde böyle bir çalışma yapacağından bahsettiğinde heyecanlandık çünkü ilk defa böyle bir çalışma olacak. Zaten Sivas’ın çok şükür gelişiyoruz ama biraz geri kaldık dememizde ki gaye şu, bir araya gelip ortak akıl yürütemediğimiz için” dedi

ÇOK ORJİNAL FİKİRLERİN PROJEYE DÖNÜŞÜTÜRLMESİ ÖNEMLİ

Belediye Başkanı Sami Aydın ise çok orijinal fikirlerin alınıp projeye dönüştürülmesine dikkat çekerek, “Bu çalıştayın Sivas’ımıza yeni fikirler yeni projeler kazandırmasını diliyorum. İyi niyetli bir süreç, umarım beklenen katkılar sunulur. Umarım buradan şehri gerek istihdam noktasında gerek yönetim noktasında gerekse şehrin standartları noktasında daha iyi yerlere taşıyacak projeler fikirler ortaya çıkar” dedi.