Mutfak kültürüyle oldukça zengin olan Sivaslıların sağlıklı bir hayat için yeme alışkanlığını değiştirmesi gerekiyor. HABER MERKEZİ Sivaslıların sağlıklı hayat için yiyecek kültürünü değiştirmesi gerekiyor. Hitit, Frig, Lidya, Roma, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Sivas’ın muhteşem mutfağıyla ilgili uyarıda bulunan Diyetisyen Sema Akkaya Demir, Sivaslıları sağlıklı bir hayat için dengeli beslenmeye davet etti. İl sınırları içerisindeki zengin tuz yataklarıyla da yıllarca Anadolu’nun tuz deposu olan, buram buram tarih ve zenginlik kokan Sivas’ın mutfak kültürü ve yeme alışkanlığına değinen Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Demir, Sulu köfte, içli köfte, Sivas köftesi, mercimek badı, madımak, Hingel, Katmer ve kelle gibi besinlerin dengeli ve sınırlı miktarda tüketilmediğinde kilo ve sağlık problemlerine neden olabileceğini vurguladı. Sivaslıların birkaç değişiklikle yemek alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Demir, şöyle devam etti; “Hingel, kesme aşı, katmer, baviko, kelle tatlısı, gömme, peskütan çorbası, sübüra, kete, bu yemekler içeriğinde bulunan aşırı yağ ve beyaz un yani bizim hamur işleri olarak tabir ettiğimiz yemek çeşitleridir. Bu tür yemekler yüksek kalori değerlerine sahip olduğu için her ne kadar çok lezzetli ve halkın damat lezzetine hitap eden yemekler olsa da dengeli ve sınırlı miktarda tüketilmediğinde kilo alımı ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir.” DİYETİSYENDEN YEMEK ÖNERİLERİ Sivas’a özgü yemeklerin hazırlanmasına örnekler veren Diyetisyen Dr. Kaya “Sulu köfte, içli köfte, Sivas köftesi, mercimek badı, madımak bu yemekler usulüne uygun birkaç değişiklikle besin değeri ve kalorisi uygun yemekler haline getirilebilir. Sulu köfte, mümkün olduğu kadar yağsız kıyma tercih edin un kullanmayın. Salçalı suyunu hazırlarken yağı kavurmadan çiğden ekleyin. 1-2 kepçe kadar yanında yoğurt ya da ayran ve bol salata ile yiyebilirsiniz. İçli köfte, hamuru için un miktarını azaltın, iç hazırlarken patates yerine kıymayı (mümkün olduğu kadar yağsız) tercih edin yağ kullanmayın kıymanın yağı yeterli olacaktır. Tereyağlı salçalı sos yerine domates rendeli dereotu, maydanozla yağsız sos tercih edebilirsiniz. Boyutuna göre 2-3 adet yiyebilirsiniz. Yanında bol salatayı unutmayın.” SİVAS KÖFTESİNİ HAFTADA BİR YİYİN Sivas köftesinin haftada en fazla 1 kez tüketilebileceği konusunda uyarılarda bulunan Kaya Sivas köftesi, kırmızı et tüketimi haftada 1-2 kez yeterlidir. Yarım porsiyon uygundur. Ekmek yerine 1-2 dilim tam tahıl ekmeği tercih ederseniz doyma hissi oluşacaktır, bol salatayı da unutmayalım. Hatta salataya greyfurt ya da portakal dilimleri ekleyerek demir emilimini artırmış olursunuz. Mercimek badı, içeriğindeki kuru baklagiller ve bulgur karışımı proteinin biyolojik değerini artırmaktadır. Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengindir. Sıvı yağ yerine az miktarda ceviz (omega 3) ilave ederek besin değerini artırabilirsiniz. Sivas’ın meşhur madımak yemeği, ‘Anadolu’da bulunan eski yazıtlarda ve halk arasında birçok yapraklı otun, bazı bitki köklerinin, bitki tohumlarının hastalıklara karşı ilaç olarak kullanıldığı belirtilmiştir. Örneğin ‘’Madımak et gibi gıdalı derler, şifa olsun diye yerler’’ sözü yeşil yapraklıların besleyici değerini işaretlemektedir.’ Diyet El Kitabı – Prof. Dr. Ayşe Baysal Hocamızın sözleriyle de madımak yemeğinin önemini anlamış oluyoruz. Sağlıklı ve dengeli beslenerek uygun kalorili ve besin değeri yüksek yemekler seçerek kilonuzu ve sağlığınızı korumanızı öneriyorum. Su tüketimini de unutmayalım günlük 8-10 bardak yeterli olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki, diyet kişiye özeldir.”