YÜKSEL MENEKŞE

İki gün sürecek olan ‘Üçüncü Maden Kenti Sivas Zirvesi’ geniş bir katılım ile dün başladı. Toplantının ilk gününde yapılan açılış konuşmalarında, zirvenin amacı, hedefleri ve Sivas’a katkıları konuşuldu. Açılışta bir konuşma yapan Sivas Valisi Davut Gül doğal kaynakların öneminden söz ederek, ‘’Madenciler zor şartlarda çalışan ve ekonomiye katkı sağlayan insanlardır. Tabiri caizse ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Zaman zaman ziyaret ettiğimizde de görüyoruz. Birçok yatırımcımız yatırım yapmak istiyor madencilerimiz işlerini büyütmek istiyor. Ruhsat süreçleri başta olmak üzere ÇET süreçleri başta olmak üzere birçok konuda yaşadıkları sıkıntılar oluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın şuan ki politikası devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açışı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor. Her geçen gün daha iyiye gidiyor ve iyiye gitmeye devam edecek. Sivas’a maden kenti diyorum ama aslında Sivas enerji kenti. Özellikle rüzgar ve güneşle birlikte bunların yanı sıra termal kaynaklarla birlikte Sivas’ın hangi bölgesine bakarsak, yer altında ve yer üstüne enerjiyle ilgili madenle ilgili milli ekonomiye katkı sağlayacak kaynakların olduğunu görüyoruz. Madencileri başkaları sever mi sevmez mi bilmiyorum ama ben seviyorum’’ dedi.

Programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim Yörükoğlu konuşmasında, ‘’Maden Kenti Sivas Zirvesinin ilkini gerçekleştirdiğimde Sivas’ın ciddi bir maden potansiyelinin olduğunu düşünüyorduk. Bu potansiyelinin hem yatırımcılara anlatılması, hem geleceğe dönük bir kayıt olarak Sivas’ta Madencilikle ilgili neler yapılıyor bunları geriye doğru baktığımızda görebilmek adına böyle bir organizasyona o dönemde ciddi bir destek verdik. O günden bu günlere baktığımızda Sivas’ta madencilik sektöründe ciddi gelişmeler yaşandı. Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde vergi ve istihdamda ciddi gelişmeler oldu. Bunları geriye doğru baktığımızda bir maden kaynağıyla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara birçok defa bu kaynakları yatırımcılara verdiğimi hatırlıyorum. Bu arkadaşlarımız da o kaynaklardan faydalanarak, bu bölgeye yatırım yaptı’’ dedi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ‘’Bu zirvenin ilkini gerçekleştirdiğimizde ilimizde bulunan doğal taşlarla ilgili yatırımcılar ilimize çekmek ve bir kamuoyu oluşturmak için bu çalışmayı başlatmıştık. Gerçekten çok da verimli güzel bir çalışma olmuştu. Bunun neticesini de bu sektörde özellikle doğaltaş sektöründe, kısmen termal alanında gördük. O dönemde yaşanan bazı sıkıntılara rağmen yine de bir ivme ve atılım yaşandı.

Sivas özellikle traverten noktasında Türkiye’deki rezervlerin 3’te birisi Sivas’ta diye biliyoruz. Bu konuda Sivas’ta çok kaliteli doğal taş ocaklarımızın olduğunu biliyoruz. Ben bu konuda sadece üretilen ürünü Türkiye’ye değil, dünyaya pazarlayan arkadaşlarımızın olduğunu biliyorum. Madenci üreten demektir. Eğer biz üreten bir toplum olursak, üreticinin kıymetini de daha iyi anlarız. Ama bizim içimizde tüketen daha fazla olursa, onlar üretmenin zorluğunu bilmediği için elbette o zaman madencilere farklı gözlerle bakılabilir. Yaşamımızın her alanında hayatımızı kolaylaştıran bizlerin daha modern ve daha gelişmiş bir toplum olmamızı sağlayan her türlü argümanların alt yapısı başlangıcının bir madene dayandığını bilmemiz gerekir diye düşünüyorum’’ dedi. Açılış konuşmaları sonrası birinci oturum gerçekleştirildi. İki gün sürece olan zirve 5 oturum sonunda tamamlanacak.