MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 102 yılının ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirterek Cumhuriyetin kuruluşunda öne çıkan Sivas’ta kurtuluşu hazırlayan kararların alındığını hatırlattı.

Sivas’ın geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Vali Ayhan, “Vatanın her karışının düşman işgalinde olduğu dönemde Sivas, net bir irade ortaya koyarak yeni bir devletin temellerini oluşturacak kararların alınmasına katkı sağlamıştır" dedi

Türk İstiklal Harbinin en önemli sayfalarının Sivas’ta yazıldığına vurgu yapan Ayhan, “Dünyayı yöneten bir milletin işgaller karşısında çaresiz kalması ve hem siyasi hem de ekonomik bağımsızlığın kazanılması için bir mücadeleye başlaması, bu mücadelenin de net olarak görülebildiği yerlerden birinin Sivas olması, şehrin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Sivas büyük bir eyalet, Anadolu’nun en güvenli yerlerinden birisidir. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Sivas’a geldiğinde bu öngörüde ne kadar haklı oldukları açıkça ortaya çıkmıştır. Bu asil millet, Sivas Kongresi’nin 102. yılında yine aynı azim, aynı duygu ve ruhla, bu vatanın bölünmez bütünlüğünü, bu devletin istiklal ve istikbalini muasır medeniyetlerin daha üst seviyelerine çıkarmanın heyecanını taşımaktadır ve taşımaya da devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Sivas Kongresi’nin 102. yıldönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, terörle mücadelede, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde ve sınır ötesi operasyonlarda şehit düşen kahramanlarımızı rahmet, gazilerimizi ise minnetle yâd ediyorum” ifadelerine yer verdi.