Sivas 1000 Temel Eser Projesi kapsamında 2005 yılından günümüze kadar yapılan çalışmalara ve basımı yapılan kitaplara değinen Sivas Valisi Salih Ayhan, “Sivas oldukça köklü bir kültüre sahip. Sivas’ın zengin kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için hazırlanan Sivas 1000 Temel Eser Projesi devam edecek. Milli kültürümüzün önemli unsurlarını basılı hale getirerek gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

SEYİT ÖMER YILDIZ

2005 yılında hayata geçirilen Sivas 1000 Temel Eser Projesi kapsamında 8 adet kitabın daha basımıgerçekleştirildi. Basılan kitapların tanıtımı Sivas Valisi Salih Ayhan ve yazarların katılımı ile gerçekleştirildi.

Kitap tanıtım toplantısında konuşan Vali Salih Ayhan; “2005 yılında hayata geçirilen Sivas 1000 Temel Eser Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde bugüne kadar 44 Kitap 51 Cilt olarak yayınlanmış olup, hali hazırda yayın kurulumuz tarafından 8 adet kitap incelenerek basımı onaylanmış, 3 adet kitap ise Yayın Kurulu tarafından incelenme aşamasındadır” dedi.

Sivas’ın tarih boyunca büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Vali Ayhan, “Sivas oldukça köklü bir kültüre sahip. Sivas’ın zengin kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için hazırlanan Sivas 1000 Temel Eser Projesi devam edecek. Milli kültürümüzün önemli unsurlarını basılı hale getirerek gelecek nesillere aktarmak için Bakanlığımız Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Sivas Valiliği desteği ile 8 adet kitap basımı gerçekleştirildi. Sivas’ın 1930’lu yıllardaki kültür çalışmalarına önderlik eden, ilk Halk Şairleri Bayramı’nı düzenleyen, Aşık Veysel’i ve Muzaffer Sarısözen’i keşfedip kültürümüze kazandıran Ahmet Kutsi TECER’i adına düzenlenen sempozyum bildiri kitabı yoluyla tanıtmak, onun sanatçı kimliği ve diğer hizmetlerinin bilinmesini sağlamak amaçlanmıştır. Kaleme almış olduğu Sivas Folkloru, Sivas Şairleri, Sivas Kongresi gibi önemle eserlerle, Sivas’ta yayınlamış olduğu Yayla Dergisi ve ömrü boyunca Ülkemizin önemli dergi ve gazetelerinde yazdığı yazılarla dikkat çeken büyük kültür insanı Vehbi Cem AŞKUN’u adına düzenlenmiş olan sempozyum bildiri kitabı yoluyla tanıtılmaya çalışılmıştır.

Sivas tarihi ve kültürüyle ilgili daha önceki yıllarda yayınlanmış olup, mevcudu kalmayan kitabın tıpkıbasım yoluyla yeniden yayınlayıp hizmete sunmak amacıyla M. Fahreddin BAŞEL tarafından yazılan “Sivas Bülteni” kitabı kazandırılmaya çalışılmıştır. Sivas’ın bilim, kültür ve sanat hayatına damgasını vurmuş olan kişileri tespit etmek, onları fikir, eser ve hizmet boyutuyla tanıtmak, önemleri eserlerini yayınlamasını sağlamak amacıyla Fatih ÇINAR yazarlığında “Sultan Şehre Dair-Sivas Araştırmaları” ve “Sivaslı Hacı Mehmet Necip Efendi- Hayatı, Eserleri ve Düşünceleri” adlı kitaplar kültürümüze kazandırılmaya çalışılmıştır. Sivas’ın Osmanlı dönemlerine ait tarihini, kültürünü ve sosyal yaşantısını gün ışığına çıkarmak amacıyla Dr. Mustafa Bulut yazarlığında “Sivas’taki Geç Dönem Osmanlı Kamu Yapıları” kitabı kalıcı hale getirilmeye çalışılmıştır. Dünya Ozanı Âşık Veysel adına 2015 yılında Müdürlüğümüzce düzenlenen şiir yarışmasına katılan şiirlerden değerlendirmeye uygun görülen şiirler kitap haline getirilerek “Dünya Ozanı Âşık Veysel’e Şiirler-2015 Yılı Şiir Yarışması’ndan Seçkiler” adıyla düzenlenip kültür camiasına ışık tutmaya çalışılmıştır. Sivas 1000 Temel Eser Projesi ile basımı yapılan 8 Adet Eserin Sivas’ın bilim, kültür ve sanat hayatına katkı sağlaması planlanmıştır. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.