Sümeyra DENİZ

İşgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile İŞKUR 81 ilde iş ve meslek danışmanları ile 99 bin 806 işyerini ziyaret ederek bu işyerlerine ait verileri derledi. Sivas’ta ise 683 işyeri İşgücü Piyasası Araştırması kapsamına dâhil edildi. Sivas Çalışma ve İŞKUR’umu Müdürlüğü tarafında yapılan Sivas İş Gücü Piyasa araştırmasının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre Sivas’ta her 10 işverenden 9’u İŞKUR hizmetlerinden yararlandı.

İŞKUR’dan yapılan açıklamaya göre veriler şöyle, Sivas’ta en fazla iş yerini inşaat sektörü oluşturuyor bu sektörü ise toptan ve perakende ticaret ile imalat sektörü izliyor.

SİVAS GENELİNDE YAKLAŞIK HER 5 İŞYERİNDEN 1’İNİN AÇIK İŞİ MEVCUT

Araştırma sonuçlarına göre Sivas’ta 20 kişi ve üzeri istihdamlı işyerlerinin yüzde 17,6’sında açık iş olduğu tespit edildi.

Sivas genelinde açık iş oranının ize yüzde 1,8 olduğu, diğer bir değişle Sivas İlinde işyerlerinde çalışan her 98 kişiye karşılık yaklaşık olarak 2 kişilik doldurulmayı bekleyen açık iş pozisyonu bulunduğu belirtildi.

EN FAZLA AÇIK İŞ MAKİNECİ(DİKİŞ) MESLEĞİNDEDİR

En yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 3,3 ile Toptan ve Perakende Ticaret olurken İşverenlerin açık işleri için en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel), Reyon Görevlisi’ Sivas’ta tekstil sektörünün ağırlığı bu verilerin çıkmasında etkili olduğu saptandı. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Takım Çalışması’  oldu. 

Araştırmalarda saptanan bir diğer noktanın ise temininde güçlük çekilen mesleklerin başında mermer işçisi mesleği olduğu belirtildi. Sivas’ta araştırma kapsamındaki işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,6 oranında artmasını öngörüyor. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler ise Finans ve Sigorta Faaliyetleri, İnşaat, Ulaştırma ve Depolama ile Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor’ dur. İl genelinde net istihdam artışının en fazla Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Sıvacı ve Satış Danışmanı mesleklerinde olması bekleniyor.