Sivas Kongresi’nin 97. yılı kutlamaları 5. Sivas Kitap Günleri’nin açılış töreni ile start aldı.

Sivas Valiliği ve diğer kamu kuruluşları tarafından organize edilen 5’inci Sivas Kitap Günleri düzenlenen törenle açıldı. Sivas Valisi Davut Gül, Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve ilk protokolün katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni sonrası Vali Gül ve beraberindekiler stantları gezdi.

Kazamız belamız kitap için olsun

Programın açış konulmasını yapan Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, “Beş yıl önce  çıktığımız  bu yolun ne kadar hayırlı olduğunu, pırıl pırıl bu tarihi kent meydanında hakikaten dolu dolu bir hafta yaşayacağımızı şimdiden garanti veriyoruz” diyerek, “Gerçekten Sivas son beş yıldan beri kitapla özdeşleşti. Marka yayınlarla marka insanlar geldi. Sayın valimiz zaten bize şahitti. Kaymakamlığı döneminde de, sonrasında da geldiğinde bize ilk sordunuz. Yedi günlük emeğin yetmiş günlük bir sürçte sizlerde içerisindeydiniz. Talimatlarınız doğrultusunda çok olağanüstü bir güzellik yaşayacağız inşallah. Şimdi “Ağaçlar kitap açtı” temalı bir farklılık oluşturalım dedik. Hatta arkadaşlar 200 civarında kitap asmışlar. Ama bunun içerisinde artık kavgalarımız kitaplar için oldu. Dün burada kitapları indirmek için vatandaşlar olağanüstü bir gayret gösterdi. Bir vatandaşımız da yaralandı. Dolayısı ile kazamız belamız kitap için olsun diyoruz. Bunun için mücadele edelim. Sadece bu mücadeleden dolayı bunlar olsun diyoruz. Okudukça da iç dünyamız güzelleşecek” şeklinde konuştu.

Sivas’a iyi olan her şey yakışıyor

Etkinlikte emeği geçenlere tek tek teşekkür eden vali Gül, “Sivas’a iyi olan her şey yakışıyor. Ama kitap daha çok yakışıyor. Bu meydana güzel olan her şey yakışıyor. Ama kitap ile ilgili toplanmak, bu medresede, bu tarihi mekanda kitap ile ilgili toplanmak daha çok yakışıyor. Burada İl Özel İdaresi Genel Sekreterimizin de dediği gibi yedi günlük bir etkinlik olacak.  Ama ben 270  günlük kısmına şahidim. Daha öncede muhtemelen arkadaşlarımız çalışmışlardır. Olağanüstü bir mesai harcadılar. Gerek davet edilen yazarlarımız, şairlerimiz, düşünürlerimiz gerekse size daha iyi hizmet verebilmek için, mahcup olmamak için hepsi bilgisini birikimini tecrübesini ortaya koydu. Bu anlamda her birinizi teker teker tebrik ediyorum. Bu Sivas’ın her geçen gün daha gelişen daha kurumsallaşan bir markasıdır. Bu anlamda 140 yayın evinin katılması, 150’den fazla etkinliğin yapılacak olması, diğer kitap fuarları ile kıyasladığımız da Sivas’ın beş yıllık geçmişine göre kat ettiği yol gerçekten çok önemli. Sivas ölçeğinde  ekonomik olarak, insan gücü olarak bizim olabildiğince fedakarlık yaptığımız bir organizasyon. Ama kitap alanı vereni, etkinlik yapanı gerçekten mahcup etme yen bir şey. Bu anlamda Sivas’a değer olduğunu ve Sivas’a yakıştığını düşünüyorum. Ben şimdiden katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Fuar amacına ulaştı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise,”Bu sene beşincisi yapılıyor. Gittikçe daha da güzelleşiyor. Bir önceki yıla göre daha da gelişerek devam ediyor. Bildiğiniz gibi dinimiz “oku” emri ile başlar. Ve bundan dolayı da kitap bizim için önemlidir. Eğer tarihe bir not düşeceksek bu yazı ile ancak kitap ile olur. Artık kitap için insanlar yaralanmaya başladı. Bu da beş yıl önce başlayan bu kitap fuarının amacına ulaştığını gösteriyor. Güzel bir etkinlik olacağını düşünüyorum. Okurlar ile yazarları, şairleri bir araya getiren bir etkinlik. İnşallah bu yıllarca devam eder. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kitap okumak düşünceleri besler, güçlendirir

“İlk emri “oku” olan bir inancın mensupları, yedi katır kitapla sefere çıkan bir ecdadın torunlarıyız” diyerek sözlerine başlayan Sivas Belediyesi Başkan Vekili Erdal Karaca da “Bu yıl her yıl çeşitli etkinliklerle gerçekleştirdiğimiz 4 Eylül günlerinin 5.’sini icra etmekteyiz. İnsan için etkili olan en önemli öğrenme yolu şüphesiz okumaktır. Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve güçlü olacaktır. Kitap okumak düşünceleri besler, güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insanları yönlendirir. Okuyan insan dünyayı farklı bir şekilde  görür. Farklı bakış açılarının değerlendirirler. Bir kişinin veya  bir zümrenin görüş ve düşüncelerinin dışında özgüven ile kendi inisiyatif alır, kendi fikirlerini ortaya koyabilir” dedi.

Kitap Günleri Sivas’a ayrı bir tad getiriyor

Ak Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin de “Beş yıl önce bu proje başladığında acaba devam eder mi etmez mi? Çok amatör bir ruh ile başlamıştık. Ama beş sene sonra geldiğimiz nokta da görüyoruz ruh amatör ama daha profesyonelleşmiş, daha güzelleşmiş. Bu nokta da beş yıldır katkı sağlayan herkese çok çok teşekkür ediyorum. 4 Eylül kutlamaları kapsamında böyle bir  programın düzenlenmesi Sivas açısından da eğitim alanı açısından da çok çok önemli.  Belki Sivas’taki eğitim kalitesini, eğitim başarısını yukarıya çekme notasında neler yapabiliriz diye düşünürken özellikle gençlerimizi TV ekranlarından koparıp okumaya, kitapla buluşturmaya yönelik farkındalık oluşturacak bir program. Gelen yazarlarımız, şairlerimiz, söyleşi yapanlar Sivas’a faklı bir tad, farklı bir anlam yaşatıyorlar. Bu nokta da bu programları Sivas Kitap Günleri’nin dışında da özellikle milli eğitim bünyesinde veya üniversite bünyesinde özellikle ilköğretim derecesindeki çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak noktasında hem eğitim başarısı açısından hem dünyayı daha iyi tanıma noktasında, olayları daha iyi analiz etme noktasında bir farkındalık oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Açış konuşmalarının ardından 5. Sivas Kitap Günlerinin açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından vali Gül ve beraber indekiler fuarı gezdi. Vali gül ve diğer protokol üyeleri gezinin ardından kitap kumbarasına ilk kitapları atarak kitap toplama kampanyasını başlattı.