Mehmet TIRPAN

Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sivas Dârüşşifâsı Kitabının tanımı yapıldı. İl Halk Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda yazar ve kitapseverler katıldı. Tanıtım programında konuşan Sivas Valisi Davut Gül; “Sivas Valiliği’nin geçmiş yıllarda başlattığı 1000 Temel Eser Projesi kapsamında bugün de 49’uncu kitabımızı sizlere tanıtıyoruz. Bu kitabın başka bir önemi Sivas Darüşşifasının 800’üncü yılına denk gelmesi” dedi.

 Emeği geçenlere teşekkür eden Gül: “Sivas Darüşşifası kitabı çok kıymetli hocalarımızın ciddi çalışmaları neticesinde ortaya çıkan bir eser. Her ne kadar Nil Sarı, Jale Yavuz ve Gaye Özen hocalarımız buna önderlik etseler de 50 kişilik bir ekiplerinin olduğunu öğrenmiş olduk. Dolayısıyla da bu kitap bir anlamda kolektif olarak hazırlanan bir kitap. Ben emeği geçen başta üç hocamız ve ekipleri olmak üzere yayın kurulumuzun üyelerine İl Kültür Turizm Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Kitabımızın hem Sivas’a hem de kültür hayatına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

48 SANATÇI 5 AY ÇALIŞTI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise, Müdürlüğümüzün Sivas 1000 Temel Eser Projesi kapsamında yayıma hazırlanıp Orta Anadolu Kalkınma Ajansının desteğiyle Sivas Darüşşifasının 800. Yılı dolayısıyla bastırılan “Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sivas Dârüşşifâsı” kitabı, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi sanatçılarının hazırladığı eserlerden oluşmaktadır” dedi.

Bin adet bastırılan kitabın Sivas’taki kütüphanelerde yer alacağını vurgulayan Pürlü: “Editörlüğünü Nil Sarı, Jale Yavuz ve Gaye Özen hocalarımızın yaptığı kitap, 48 sanatçının yaklaşık 5 ay süren bir çalışması sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Giriş bölümüyle birlikte 144 sayfadan oluşan kitapta toplam 119 eser yer almış olup Sivas 1000 Temel Eser Projesi bu kitapla birlikte yayınlanmış 49. kitaba ulaşmıştır. Selçuklu Sultam I. İzzeddin Keykâvus’un 1217 tarihinden günümüzden 800 yıl önce Dürüssıhha (sıhhat yurdu) ismiyle Sivas’ta yaptırmış olduğu Darüşşifa, Türk-İslam Medeniyetinin önemli eserlerindendir. Bu önemli eserin bezeme unsurlarının doğru bir şekilde kayıt altına alınması, yapımında farkına varılamayan güzelliklerinin ve unutulan kültür ortamının canlandırılması eseri adeta ihya etmiştir. Bu muhteşem kitabı bize kazandıran İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi sanatçılarına, Editörlerimiz Nil Sarı, Jale Yavuz ve Gaye Özen hocalarımıza, Yayın Kurulumuza, aylardır bu kitabın iş ve işlemlerini takip eden Müdürlüğümüz personeline, kitabın basımına destek veren Orta Anadolu Kalkınma Ajansına ve başta bu kitap olmak üzere şehirdeki tüm yayın çalışmalarımıza büyük destek veren Sayın Valimize en içten duygularımla teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.