Mehmet TIRPAN

Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Yemin, hayvancılık faaliyetlerinde maliyetleri artıran en önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Ülkemizdeki hayvanların beslenmelerinde gereksinim duyulan kaliteli kaba yemin karşılanmasında yaşanan sıkıntıların oldukça fazla olduğunun altını çizen Hastaoğlu, “Ot Borsası projesi, ilimizde üretilen kaba yemin pazarlanmasını sağlayarak yem bitkileri ekim alanlarını artırmak ve böylece ilimiz hayvancılığını geliştirmek, ilimiz ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra diğer illerden gelecek kaba yem taleplerini karşılamak, alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek ilimizi cazibe merkezi haline getirmek amacıyla hayata geçirilmeye çalışılıyor” dedi.

Sivas Ticaret Borsası bünyesinde kurulacak olan Kaba Yem ve Ot Borsası Projesine destek verilmesi ile üretilen yem bitkilerinin değerinde pazarlanması ve takip imkânı sağlanacağının altını çizen Hastaoğlu, “Ne yazık ki, kaba yem üretimi ve silaj yapımı halen daha istenilen düzeylerde değildir. Ot Borsası Türkiye’de tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Saman gibi besin maddesince yetersiz ama hayvanların beslenmelerinde sadece fiziksel tokluk sağlayan bir dolgu yemi, birçok ülkede hayvan altlığı olarak kullanılırken, ülkemizde hayvan beslemede temel kaba yem materyali olarak kullanılmaktadır. Danesi için yetiştirilen tahılların ot ve samanları özellikle protein bakımından çok fakirdir. Kaba yem bitkileri içinde baklagil yem bitkileri protein bakımından zengin ve kaliteli kaba yemdir. Buğdaygil yem bitkileri ve çayır — meralardan elde edilen kuru otlar da kaliteli kaba yemlerdendir. Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Kaliteli kaba yem olmadan süt sığırcılığı yapılması düşünülemez. Süt sığırlarının sindirim faaliyetlerinin düzenli olması, istenilen sut yağı ile süt veriminin alınabilmesi için mutlaka yeterli düzeyde kaba yem tüketmeleri gerekir. Hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması, hayvan sayılarında ve hayvansal ürünlerde önemli artışlar meydana getirecektir” ifadelerini kullandı.