Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6744 %0.17
39,9524 %0.3
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM “SİVAS BIÇAĞINI YAPMAK MEŞAKKAT İSTER”

“SİVAS BIÇAĞINI YAPMAK MEŞAKKAT İSTER”

HANİFE KANAT

Sivas’ta 30 yıldır bıçakçılık işi ile uğraşan Burhan Mesci, Sivas bıçağının özellikleriyle ilgili bilgiler verdi.

Sivas bıçağının en büyük özelliğinin el yapımı olduğunu belirten Mesci; “Ürettiğimiz bıçakların çeliği dışarıdan geliyor. Çelik geldikten sonra işlemelerini ve saplarını biz yapıyoruz. Saplar ise kemik sap ve fiber sap olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mutfak bıçaklarında, ceviz ve gül ağacı kullanılıyor. Eskiden bıçaklar dövülerek yapılıyordu, dövülerek yapılan bıçaklar paslanıyordu ancak şu an üretilen bıçakların içerisine krom girdiği için herhangi bir paslanma durumu olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Cep çakısı bıçağın yapım aşamasını anlatan Mesci; “Çeliği kesmek ile işleme başlıyoruz. Daha sonra suyunu ve şeklini veriyoruz, düzeltme işlemi yapıyoruz. Kemik sap yapılacaksa doğrultma ve ısıtma işlemi yapılıyor. Isındıktan sonra ki aşamada, zımpara işlemi yapılıyor. En son namlı ile sap birleştiriliyor ve perçini yapılıyor. Bıçağa cila, zımpara ve parlatma işlemi yapıldıktan sonra bıçak kullanıma hazır hale getiriliyor. Sivas bıçağını yapmak çok büyük bir marifet ve meşakkat istiyor. Tüm bu işlemler yapılırken bıçak 40 aşamadan geçmiş oluyor.” dedi.

Son kalite bir Sivas Bıçağının en çok 200 lira fiyatı olacağını aktaran Mesci; “Sivas Bıçağı meşhur bir bıçak olduğu için farklı ülkelerden ve şehirlerden bıçak almaya gelen insanlar oluyor ve maalesef bu durumu fırsata çeviren insanlar var. En kaliteli bıçak fiyatları maksimum 200 liradır. Bunu abartmaya ya da ürünü hak etmediği bir fiyata müşteriye satmaya gerek yok.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *