Mehmet TIRPAN

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Arabuluculuk ve uzlaşma faaliyetindeki amacın iki tarafı da mağdur etmeden husumeti veya anlaşmazlığı ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Uzlaşma sağlanmaması halinde konunun yargıya intikal ettiğini ifade eden İrcal: “Arabuluculuk ve Uzlaştırma sistemi yargılamadan kurtulmak, tarafları arabulucuya sevk ederek iş yükünden kurtarmak anlamına gelmiyor. Arabuluculuk ve uzlaşma faaliyetleri kapsamına Sivas’ta 135 kayıtlı uzlaştırma büromuz var. Türkiye sıralamasında Sivas olarak 28 sıradayız” dedi.

Arabuluculuk ve Uzlaştırma Kurumunun her suçu kapsamadığını ifade eden İrcal: “Uzlaşma kesinlikle suçu kabul etmek değildir. Arabuluculuk kurumu daha çok hukuk davalarında uygulama alanı buluyor. Uzlaşma kurumu da ceza yargılaması alanında uygulama alanı buluyor. Bütün suçlar uzlaşmaya tabi değil. Genel olarak dünyada sistem buna gidiyor. Bizim genel kültürümüzde de arabuluculuk uzlaşma var. Milletimizin örf ve âdetinde kavgacı haksızlığa meyil eden bir millet değiliz. Uyuşmazlıklarımızı konuşarak anlaşarak çözmeye daha meyilli bir milletiz. Aslında hem arabuluculuk hem uzlaşmanın temel felsefesi bu iki noktada toplanıyor. Uzlaştırma ceza muhakemesi alanında arabuluculuktan daha önce faaliyete geçti. 2005 yılından beri hayatımızda var ancak peyder pey uygulama alanı genişledi. Şuanda uzlaşmada iyi bir noktaya geldik. 10 ayda Bin 155 dosya mahkemeye intikal etmedi. İki tarafta mağdur olmadan uzlaşma sağlandı. Uzlaştırma müessesine tabi suçlarda savcı bu davayı açmadan önce bu işin hukuk eğitimini almış uzlaştırmacılara dosyayı tevdi ediyor. Uzlaştırmacı taraflarla görüşüyor. Taraflara teklifler sunarak iki tarafı bir noktada uzlaştırmaya yaklaştıracak bir şekilde anlaşma hazırlaması lazım. Taraflar teklifi kabul ederse uzlaşma sağlanır. Bu şekilde aldığımız çok güzel sonuçlar var. Toplumsal barışı sağlaya bilmek adına arabuluculuk önemli. Uzlaşma kurumu desteklenmesi gereken bir kurum. Uzlaşma hukuka uygun ortak bir çözüm bulmak. Uzlaşma olmazsa dava mahkemeye taşınıyor. Uzlaşma savcımız bir tane. Uzlaştırma savcımız bu işin organizasyonunu yapıyor” ifadelerini kullandı.