Vali Salih Ayhan, Orman İşletme Müdürlüğü, Orman Fidanlık Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünü ziyaret ederek, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan nezaretinde kurumların çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kurumların yetiştirdiği fidanlar, üretim safhaları, seralar, yangın söndürme araçları ve proje alanlarını inceleyen Vali Ayhan, kurumun kendini yenileme anlamında ve alan hâkimiyetinde iyi bir noktaya geldiğini ifade etti. Fidanlık ve orman müdürlüğünün teknolojik imkânları kullanarak ilimiz coğrafyasını yeşillendirmek amacıyla var gücüyle çalıştığını ifade eden Vali Salih Ayhan, “Sivas’a son 15 yılda 96 milyon civarında fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. İnşallah bu seneki hedefimizde 100 bir milyonuncu fidanı toprakla buluşturmaktır. Onu da merkeze dikeceğiz. Belediyemiz ile orman işletme müdürlüğümüz bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.  Fidanın yanına bir mermer levha ile bu fidanın anlamını, misyonunu tanzim edeceğiz. Sivas için o fidan özel bir ağaç olacak. Sivas’ın tüm coğrafyasında son 15 yıldaki fidanları sembolize edecek. Şuana kadar 2 milyonun üzerinde dikim gerçekleştirildi. Güz döneminde de 2 milyon civarında fidan dikimi yapılacak. Böylece bu seneki hedefimizi yakalamış olacağız” dedi.

TÜRKİYE’DE TEK OLAN MAKİNE İLE SAATTE 100 BİN FİDAN ÜRETİLİYOR

Sivas’ın coğrafyasının çok geniş olduğunu dile getiren Vali Salih Ayhan, “Burada 3 buçuk milyonun üzerinde fidan üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye’de tek olan tam otomasyonlu enso pot dolum makinesi ile saatte 100 bin adet tohum dikimi gerçekleştirerek fidanlar 5 ayda toprakla buluşturulacak hale getiriliyor. Sivas bakir bir yer. İlimizin orman alanına müsaade edilen her alanının yeşillenmesi lazım” dedi.

HER OKULUN BİR ORMANI OLACAK

Kurumun toplumsal farkındalığı artırmak adına güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini de anlatan Vali Ayhan, “Her okulun bir hatıra ormanı, okuldaki her öğrencinin bir fidanı olacak. Okulun mezun sayısı kadar fidanı toprakla buluşacak. Bundan sonrada kayıt yaptıran ve mezun olan her öğrencimizin fidanı olacak. Sahanın da bakımını okul üstlenmiş olacak. Böylece erken yaşta da çocuklarımıza çevre bilincini aşılamış olacağız” diye konuştu.

NİKÂH ŞEKERİ YERİNE NİKÂH FİDANI PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Toplumda doğa sevgisini aşılamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla da bir takım çalışmalar yapıldığını hatırlatan Vali Salih Ayhan, “Özgün ve yaratıcı düşünceler ile fidan ve doğa sevgisini aşılamayı amaçlıyoruz. Bunlardan birisi de yeni evlenen çiftlerin davetlilere nikâh şekeri yerine nikâh fidanı hediye etmesidir. Bunun farkındalığı, farklılığı, geri dönüşümü gibi çok faydası var. Hediyelerimiz fidanlarımız olsun. Ben genelde kitap hediye ediyorum bundan sonra kitapla beraber fidan da hediye edebiliriz. Toplumsal hassasiyet bilincini de üst seviyeye taşıyabiliriz” şeklinde konuştu. 

SİVAS, LAVANTA İLE BULUŞUYOR

Sivas’ta iklimine uygun lavanta üretimine de başlandığını müjdeleyen Vali Ayhan, “Haralar Bölgesindeki 10 bin metrekarelik alanda lavanta dikimi yapacağız. Köylerimizden de lavanta talepleri gelmeye başladı. Köylerde de lavanta üretimini yaygınlaştıracağız. Fidanlarımız hazır hale geldi. Sonbaharda toprakla buluşturulacak. Görselliği ve ekonomiye katkısı ile önemli olan bu bitkimizi Sivas’ta yaygınlaştıracağız” ifadelerini kullandı.

ORMAN KÖYLERİNİN SAYISI ARTACAK

Her köyün bir ormanı olması için gayret gösterdiklerini ifade eden Vali Salih Ayhan, “Her köyümüze 5 bin fidan vereceğiz. Köy muhtarlarının uhdesinde fidanların korunmalarını, yaşatmalarını ve yetişmesi sağlanacak. İlk etapta 100 köyümüze toplamda 500 bin fidan dağıtımı gerçekleştirilecek. İlbeyli yöresindeki köylerimize ilk dikimleri gerçekleştirdik. Toplumsal duyarlılıkla tüm sektörleri işin içine katarak bu mücadeleyi, bu gayreti, bu çalışmayı tabana yayarak iyi bir noktaya taşıyacağız. Sivas’ta 15 yıl önce dikilen fidanlar 2-3 metre oldu ve görselliği ile farkındalık oluşturmaya başladı” dedi.

YILDIZ DAĞI’NA ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ KURULACAK

Yıldız Dağı’nı hem orman anlamında güzelleştirmek hem de rüzgâra karşı pistlerin muhafazasının sağlanması için ağaçlandırma çalışması yürütüldüğünü anlatan Vali Ayhan, “Bu bölgede daha nitelikli daha üst düzey ağaçlarla görselliği de ön plana çıkaracağız. 2-3 yıl içerisinde dağdaki görüntü değişmiş olacak. Spor kulüplerimizin kamp ve antrenman yapabileceği alan hazırlıklarına başlandı. Trekking, yamaç paraşütü, su sporları, kampçılık gibi faaliyetlerle Yıldız Dağını 12 ay aktif hale getireceğiz. Bunun içinde orayı sempatik ve görsel anlamda öne çıkaracak fidanları toprakla buluşturacağız. Orman işletme ve fidanlık müdürlüğümüzün de özel takibi ile bölgede önemli işlere imza atacağız. Yıldız Dağı’na da Orman İşletme Şefliği kurulacak.” şeklinde konuştu.