Mehmet TIRPAN

Sivas’ta Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2017 yılında sezaryen doğum oranı yüzde 24,63, primer sezaryen oranı ise yüzde 10,24 olarak gerçekleşti. Türkiye ortalamasının üstünde olan Sivas’ta Normal yolla doğum yaptırma yüzdeleri yüksek olan hekimlere başarı belgesi verildi. Sağlık Bakanlığı’nın 2014-2017 Stratejik Planı gereği normal doğum oranı en yüksek olan hekimlere başarı belgesi verilmesi için Sivas’ta komisyon oluşturuldu. Komisyon yaptığı çalışmalarla Numune Hastanesi’nde görev yapan 3 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı belirledi. Normal yolla doğum yaptıran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Dr. Özgür Karakaya, Dr. Begüm Kurt ve Dr. Ayşe Filiz’e başarı belgeleri verildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Sorumlu Hekimi Op. Dr. Emire Oğuz Orhan “Sezaryen artık tercih edilebilir bir doğum şekli haline gelmiştir. Hastanemiz yönetim birimi ve kadın hastalıkları doğum ekibi olarak temel amacımız, doğurganlık çağındaki kadınlarımızı, anne adaylarımızı normal doğumun anne ve bebek üzerindeki faydaları açısından bilinçlendirmek ve normal doğuma yönlendirmektir. Nitekim bu konudaki çabalarımız da meyvelerini vermiştir ve hastanemiz Sağlık Bakanlığı tarafından ödüle layık görülmüştür” dedi.

Eşrefi mahlukat olan insanoğlunun hayata ilk yolculuğunun tüm hayatını etkilediğinin altını çizen Orhan, “Normal doğan bebeklerin bağışıklık sistemleri daha kuvvetli olmaktadır. Astım, bronşit gibi alerjik hastalıklar daha az görülmektedir. Normal doğum sonrası faydaları insan hayatını ömür boyu etkileyecek olan anne sütü çok daha erken salgılanmaktadır. Normal doğum sonrası anne ve bebek arasındaki bağ daha kuvvetli olmaktadır. İşte bu yüzdendir ki hastanemiz olarak normal doğumu destekliyoruz. Bu konuda kadınlarımızı bilinçlendirmek ve doğumhane şartlarımızı düzeltmek için hastane yönetim birimi ve kadın doğum bölümü olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Sivas Kamu Hastaneleri Başkanı Dr. Mesut Acıöz ise , İlimizde bu oranların ülke ortalamasından düşük olmasında tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının payı olduğunu söyledi.

Hekimlere özverili çalışmalarından dolayı teşekkür eden Acıöz, “Dünya Sağlık Örgütü'nün 1985'ten bu yana ideal sezaryen oranlarının yüzde 10-15 arasında olduğunu öngörmesine rağmen sezaryen oranları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaktadır. Türkiye' de sezaryen oranları hızla yükselmiş olup günümüzde bu oran Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği rakamların çok üstündedir. 2015 yılında Türkiye'de toplam sezaryen oranı 53,9 iken primer (ilk) sezaryen oranı 27,6 dır. Ancak Sivas’ta Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2017 yılında sezaryen doğum oranı yüzde 24,63, primer sezaryen oranı ise yüzde 10,24 olarak gerçekleşti. 81 il arasında normal yolla doğum yaptırılması noktasında Sivas iyi noktada” ifadelerini kullandı.