Mehmet TIRPAN

Tarihin ilk çağlarından buyana medeniyetlerin filizlendiği bir yerleşim alanı olan Sivas’ta bulunan ve korunması gereken taşınmaz kültür varlığı sayısı 688 olarak belirlendi. Geçmişinden dolayı bugün adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Sivas’ta Anadolu da hüküm sürmüş her medeniyetin izlerini ve nişanelerini bulmak mümkün.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ilimizde bulunan ve korunması gereken taşınmaz kültür varlığı sayısını açıkladı. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin en nadide örneklerini barındıran ve tarihte birçok medeniyete sahipliği yapan Sivas’ta 688 adet korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olduğu açıklandı.

Kültür Varlıklarının 335’ini sivil mimarlık örneği, 7’sini kalıntılar, 145’ini dinsel yapılar, 99’unu kültürel yapılar, 51’ini idari yapılar, 3’ünü askeri yapılar, 12’sini endüstriyel ve ticari yapılar, 2’sini şehitlikler, 32’sini mezarlıklar, 2’sini de anıt ve abideler oluşturdu.

Sivas, tarihinin çeşitli dönemlerinde muhtelif devletlere başkentlik yapmış olması, en önemli ticari ve kültürel hüviyete sahipliği ile her dönemde yapılan sayısız eserlerle dolu. Selçuklular döneminde kültürel hayatın canlılığı nedeniyle medreseler, camiler, türbeler; Osmanlıların son dönemlerinde ticari hayatın hareketliliğinden dolayı han, kervansaray, imaretler ve bayındırlık hizmetlerinin yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Türkiye’de kültür varlığı noktasında iyi bir sırada olan Sivas’ta Kültür Turizmine yönelik yapılan çalışmaların artırılması gerekiyor. Sivas’ta bulunan eşsiz eserlerin tüm Dünyaya tanıtılması oldukça fazla önem arz ediyor. İlimizdeki eşsiz eserlerin tüm Dünyaya duyurulması için mücadele eden Sivas Valisi Davut Gül’e sivil toplum kuruluşları ve il dışındaki Sivaslılarında destek vermesi bekleniyor.