MEHMET TIRPAN

Geçtiğimiz günlerde il genelinde yaşanan don olayı ve ardından yaşanan kuraklık dolayısıyla mağdur olan çiftçiler borçlarının ertelenmesini ve TARSİM sigorta şartının kaldırılmasını talep etti. Özellikle Kangal Bölgesindeki geniş arazilere ekimi yapılan hububat ürünlerinden elde edilen mahsulün yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan çiftçiler Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban’dan sorunlarını dile getirmesini talep ettiler. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çoban ise, Kangal’daki ekili arazilerde yüzde 70’in üzerinde zarar olduğunu, ekinlerin büyüyüp gelişmediğini ekinlerin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Arazilerin çoğunun biçilmeyecek durumda olduğunu çiftçinin çok zorda olduğunu aktaran Başkan Çoban, “Kuraklık ve don olaylarının ardından ekili arazilerde inceleme yapılıp hasar tespit raporları tutuldu. Ürünü hasar göre çiftçilere dekar başına 100 TL para verileceği açıklandı. Yapılacak destekleme bir taraftan çiftçinin yüzünü güldürdü. Zor durumda olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi istendi ancak sadece TARSİM sigortası yaptıranlar borcunu erteleyebilecek” dedi.

TARSİM sigortası yaptırma şartının kaldırılarak bütün çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Çoban, “Kangal’da İlçe Tahkim Komisyon kararlarında TARSİM sigorta zorunluluğu getirildi. TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerimizin ertelemeden faydalanamayacağı belirtildi. Bu durum anayasaya da aykırıdır. Tahkim komisyonunun kararı kabul edilirse çiftçilerimizin borçları ertelenmeyecek. Bu yıl doğal afetler nedeniyle zarara uğrayan çiftçilerin borçları bu yıl ertelenmeyecekte ne zaman ertelenecek? Çiftçinin zaten bu sene mahsulü yok ki satsın kredisini kapatsın. Çiftçi borçlarını ödeyemiyor. Borçların üzerine her geçen gün banka faizi işliyor. Çiftçilerin borç batağına girmemesi için çiftçilerimizin bütün bankaya olan borçlarının faizleri silinmeli ve vade uzatılmalı” ifadelerini kullandı.

TARSİM DAYATMA YAPIYOR

2017 yılında yine Kangal bölgesinde kuraklık yaşandığını ancak TARSİM’in hiçbir çiftçiye bir kuruş bile ödeme yaptığını da iddia eden Başkan Çoban, “2017 yılında yine kurak bir yıl yaşandı. O yıl yaklaşık 3 bin çiftçinin TARSİM sigortası vardı. Kuraklık dolayısıyla ciddi zarar gören çiftçilerin talebi üzerine TARSİM Kangal’a gelerek arazilerde inceleme yaptı ve tutanak tuttu. Daha sonra kuraklıktan dolayı bölgede zarar olmadığını bildirdiler. Ziraat Odası olarak elimizdeki donelerle bilgilerle resmi yerlere bildirdik. Ancak itirazım red edildi ve TARSİM 2017 yılında hiçbir çiftçiye 1 kuruş ödemedi. Bu sebeple TARSİM’e çiftçilerimiz güvenmiyor. Bu nedenle biz hasar tespit komisyon kararlarından sigorta kapsamının çıkartılmasını ivedilikle bekliyoruz” şeklinde konuştu.