SEYİT ÖMER YILDIZ

Kış aylarının vazgeçilmez içeçeklerinden olan ve sağlığa faydalı birçok etkisi bulunan ıhlamur aktarlarda en çok tüketilen ürünlerin başında geliyor.

Sivas’ta aktarcılık yapan Hayrettin Bozdağ ıhlamurun faydaları hakkında bilgiler vererek kış aylarında vatandaşların en çok tükettiği içeçeklerden birisinin de ıhlamur olduğuna dikkat çekti.

Hayrettin Bozdağ açıklamasında; “ Türkiye’de ıhlamur bütün illerde kullanılıyor ancak bizim gibi rakımı yüksek olan şehirlerde kullanımı biraz daha fazla,insanlar soğuk algınlığına yakalandıklarında veya yakalanmadan önce ıhlamuru sık sık tüketiyorlar. Ihlamur ülkemizde birçok yerde yetişiyor ancak asıl yeri Bursa ve Yalova’dır. Bu bölgenin ıhlamuru kaynama noktasına geldikten 15 dakika sonra çok iyi bir şekilde rengini verir,asıl olması gereken ıhlamurda budur”dedi.

Bozdağ ıhlamurun faydaları hakkında da şunları söyledi; “ Ihlamur soğuk algınlığı, grip, sindirim sistemini rahatlatmak, öksürüğü kesmek gibi faydaları bulunuyor. Bundan dolayıda ıhlamur özellikle kış aylarında sıkça tüketiliyor. Şuan da ıhlamurun kilosu 120 TL ve insanlar 100 gram kadar aldıklarında fazla fazla yetebiliyor” diye konuştu.