MELTEM DUMAN

Türk mutfağı kadar uzak doğu mutfağında da yer alan sakatat asırlardır değerini koruyor. Bimbir şifa dağıtan ve protein açısından oldukça zengin olan sakatata yaz aylarında ilgi azaldı. Daha çok kışın tüketilen sakatat çeşitleri fazla tüketildiğinde de sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

30 senedir ki Sivas’ta sakatat satışı yapan Ferhat Yıldız, “Kışın çok rağbet gören sakatatın  fiyatlarında her hangi bir değişiklik yok. Yaz aylarında satışlarda düşüş oldu. Salgın her sektörü olumsuz etkilediği gibi bu sektörü de etkiledi. İnsanların alım gücü azaldı. İnsanlar yine de sakatat fiyatının uygun olması nedeniyle ete oranla daha çok sakatata rağbet gösteriyor. Şuanda yüreğin kilosunu 18 TL’den, böbreğin kilosunu 10 TL’den, kelle etinin kilosunu 28 TL’den Karaciğer’in kilosunu ise 35 TL’den satıyoruz. İnsanlar ciğer, yürek ve kelle etini çok fazla tercih ediyor. Onun haricinde akciğer, paça ve mumbara da çok talep oluyor” ifadelerini kullandı.

FAZLA TÜKETİM SAĞLIĞA ZARARLI

Vatandaşların oldukça fazla ilgi gösterdiği sakatatın fazla tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Düzgün Taşkın ise, bilinçsiz tüketimin kronik rahatsızlıkları da beraberinde getirebileceğini söyledi.

Aşırı sakatat tüketiminin insan sağlığı açısından problemlere neden olabileceğini ifade eden Diyetisyen Düzgün Taşkın, “Sakatat türlerini çok fazla tüketmek kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunan bireyler aşırı sakatat tüketmemeliler” dedi.