Sivas’ta yapılan sanayi siteleri ile açıklamalarda bulunan MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Salim Eminoğlu, “Seyfebeli Sanayi Sitesi kuruluyor ve bir yönetim oluşturuluyor. Yönetimin başına sanayiden anlamayan insanlar yerleştiriliyor. Ondan sonra orayı yönetemiyorlar, insanlar mağdur oluyor. Yetkililerimize zaman zaman Seyfebelinin ne olacağını soruyorum hiç kimse tam anlamıyla bir cevap veremiyor. Maalesef çok sıkıntı. Bu da bizi üzüyor. Seyfebeli Sanayi Sitesi de kanayan bir yaramız gibi” dedi.

MEHMET TIRPAN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Sivas Şube Başkanı Salim Eminoğlu, Seyfebeli ve Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sanayici ve bir iş adamları olarak sanayideki bazı yaptırımları beğenmediklerini aktaran Başkan Eminoğlu, “Bazen düşünmeden karar veriyoruz. Bir şeye karar vermeden önce yapılacak iş Sivas’a faydalımı yada değil mi bunu iyi düşünmemiz lazım. Seyfebeli Sanayi Sitesi de kanayan bir yaramız gibi. Bence oda yanlış bir karardı. Hesap kitap yapılmadan ortaya çıkılıyor. Ondan sonra insanları üye yaptırıyorsun. Sonra insanlar mağdur ediliyor” dedi.

Sanayiye yönelik yapılacak olan yatırım ve planlamalarda iş adamlarının fikirlerinin alınması gerektiğini aktaran Eminoğlu, “Seyfebeli Sanayi Sitesi kuruluyor ve bir yönetim oluşturuluyor. Yönetimin başına sanayiden anlamayan insanlar yerleştiriliyor. Ondan sonra orayı yönetemiyorlar insanlar mağdur oluyor. Bu işler hatırla gönülle olmaz. O işin başına kim gelecekse sanayiden anlayan biri olmalı. Maalesef Seyfebeli Sanayisinden de bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Yetkililerimize zaman zaman Seyfebelinin ne olacağını soruyorum hiç kimse tam anlamıyla bir cevap veremiyor. Maalesef çok sıkıntı. Bu da bizi üzüyor. Sivas’ta en başta yapacağımız yatırımı en sona yapıyoruz en sona yapacağımız yatırımı ise en başta yapıyoruz. Biz bu konularda söylemlerde bulunuyoruz ama yetkililer kendi aralarında karar veriyor. İstişare edilmiyor. Bu anlamda eksikliğimiz var. Yeni yeni istişare edilmeye başlandı. Bir karar verilirken sanayicilerle bir araya gelinip fikir birliği yapılmalı. Maalesef bize sorulmuyor ilerde yanlış olduğu anlaşılıyor sonra diyoruz ki bu yanlış oldu diyoruz. Seyfebeli Sanayi Sitesi Projesi yapılırken eski sanayiyi 4 eylül sanayi sitesine taşındı. Yakın zamanda orada 100 dükkan açıldı. Biz seyfebeli Sanayi sitesini yapıp 4 Eylül Sanayi Sitesindeki esnafı oraya taşıyacağız diyoruz. Bu benim mantığıma sığmıyor. Eğer 4 Eylül Sanayi Sitesi Seyfebeline gidecekse insanlara neden ikinci bir masraf yaptırılıyor. İnsanlar oraya gidiyor dükkanın içine para harcıyor. Sonra bu insanlar Seyfebeline gönderilecek oradaki dükkanlarında içine para harcayacaklar. Böyle bir mantık olmaz. Sivas’taki insanlar zor şartlarda para kazanırken ora olmadı bura, bura olmadı diğer yer diye sürüklemenin anlamı ne?” ” ifadelerini kullandı.

“NURİ DEMİRAĞ SANAYİ BÖLGESİNİN YERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN ARKASI OLMALI İDİ”

Nuri Demirağ Sanayi Bölgesi ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Başkan Eminoğlu, “Nuri Demirağ OSB Sivas’a yaklaşık 30 km. Neden 25-30 km ileriye Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi yapılıyor. Bizim mevcut bir Organize Sanayimiz var. Organize Sanayimizde zaten 230 tane üretici firma bulunmakta. Bu firmaların 157 tanesi aktif 73 tanesi de daha proje aşamasında. Bizim mevcut sanayimiz yetersiz mi kalıyor. Madem böyle bir sanayi yapacağız ve teşvik alacağız Sivas’ın doğusu değerlendirilebilir. Ben sanayiyi değil yerini eleştiriyorum. Sivas’ın doğusu artık sanayi bölgesi olmuş. Yapılacak olan Nuri Demirağ Sanayisi Hafik’e doğru devam ettirilmeli idi. 25-30 km ileri sanayi yapıldığında yüzlerce fabrikanın gelmesi lazım. Biz yüzlerce fabrikaya üretici getirebilirmiyiz benim için hayal. Sivas’a 150-200 fabrika gelir mi? Bence hayal. Eğer 10-20 fabrika gelecekse o bölgeye yatırım yapılması bence yanlış. Yazık olur. Oraya yapılan yatırım heba olur ve devletin parası heba olur. Bu benim kişisel kanatim. Eğer bu sanayiyi yapacaksak bizim normal mevcut organize sanayimizin arkasına yapılmalı idi. Oraya istediğimiz kadar yatırımcı firma getirebilirdik” şeklinde sonlandırdı.