MEHMET TIRPAN

İl Genel Meclisine bağlı olan Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu Seyfebeli Sanayi Sitesinde gelinen son durumu inceledi. Kısa süre önce yolsuzluk yapıldığı iddiaları ile gündeme gelen Seyfebeli Sanayi Sitesinde yapılması planlanan çalışmalar hakkında yetkililerden elde edilen bilgilere göre rapor hazırlandı.

Hazırlanan rapor hakkında yerel parlamentoya bilgi veren Komisyon Başkanı Emin Ünlüer, Seyfebeli Sanayi Sitesine Sivas Belediyesi, Ticaret Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Küçük ve Orta ölçekli Sanayi Kurma ve Destekleme Vakfı ve 17 kişi ortaklığı ile oluşturulduğunu söyledi.

Kooperatife kayıt olan vergi mükellefi esnafların metrekare başı 2 TL+ yüzde 18 KDV yatırarak kaydını yaptırdığını aktaran Ünlüer, “Sivas Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Ticaret Merkezi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi çatı kooperatif niteliğinde vazife yapmakta olup kooperatife kayıtlı müracaat edenlerin sayısı bin 153 adet, kooperatif bünyesinde ise 14 meslek gruplarına ait kooperatif bulunmaktadır” dedi.

Kooperatif Yönetim Kurulunun ortaklar arasından seçildiğini aktaran Ünlüer, “Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Sivas Belediye başkanı Hilmi Bilgin’dir. Yönetim Kurulu başkanvekili ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken’dir. Muhasip üye ise Esnaf Odası başkanıdır. Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu kurulduğu günden beri 7 kişi olarak görev yapmakta olup, 27.06.2019 günü yapılan Genel Kurulda Yönetim Kurulu sayısı 3’e düşürülmüş ve Sivas Belediyesi, Sivas Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden oluşmuştur. Seyfebell Sanayi Sitesinde toplam 7 Milyon M2'lik alanda toplam 5000 dükkan planlanmakla olup, bu dükkanların sektörlere göre dağıtımı yapılması planlanmakta. Seyfebeli Sanayi Sitesi Projesi alanında Tarım il Müdürlüğü Mera olarak 1.846.929.73.000 M2 İlk bir alan olup, bu alan ise Millet Bahçesi olarak ayrılmıştır.  Bunların dışında Seyfebeli Sanayi Sitesinde Dini Tesisler, Meslek Okulu, Oteller, Banka Şubeleri, Kargo Şubeleri gibi bir çok Tesiste bulunmaktadır. Seyfebeli Sanayi Sitesi Bölgesinde şahıs mülkiyetlerinin değerlendirilmesi arsa tespit komisyonu tarafından tamamlanmıştır. Yine şahıs mülkiyetlerinin sınıflandırılması tamamlamış ve kamulaştırmaya hazır hale getirilmiştir. Arazinin jeolojik etüt ve jeoteknik etütleri yaptırılarak tamamlanmıştır. Sivas Belediyesi tarafından Belediye Encümeninin 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 5 maddesi (a) fıkrasının 3'üncü bendi uyarınca 29.12.2017 tarih ve 2633 sayılı Kamu Yararı Kararı aynı Kanunun 6. maddesinin (a9 bendi gerince Sivas Valiliği tarafından onaylanmıştır. Son olarak şu anda Seyfebeli Sanayi Sitesi projesi Sivas Belediyesi tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü) Sivas Valiliğinin 2909 2017 tarih ve 72371119-490-E . 16082 sayılı yazıları İle gönderilmiş olup, ödenek beklenmektedir” ifadelerini kullandı