MEHMET TIRPAN

Birkaç yıldır konuşulan ancak ilerleme sağlanamayan Seyfebeli projesine ilişkin bilgiler veren Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Seyfebeli Sanayi Sitesinin kısa vadede hayata geçirilecek bir proje olmadığını söyledi.

Seyfebeli Sanayi Sitesinin kısa, orta ve uzun vadede Sivas’a kazandırılmasının artısının ve eksisinin konuşulup tartışılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bilgin, “Proje hayata geçmeden önce herkes fikrini ortaya koysun projenin artısını eksisini görüşelim. Eğer bu proje gerçekten Sivas için elzem bir proje ise bu konunun üzerine yoğunlaşalım. Gerçekten ihtiyaç ise hepimiz bu projeyi destekleyelim” dedi.

Seyfebeli Bölgesinde Sanayi projesi için 800 hektar alan belirlendiğini aktaran Başkan Bilgin “800 hektar’lık alanın 180 hektarı hazine arazisi, 450 hektarda özel mülkiyet, kalan kısımda o bölgeye yapılması planlanan park için ayrıldı. Yani o bölgede 450 hektar özel mülkiyetin kamulaştırılması gerekiyor. Bu projenin hayata geçirilmesi için önce mülkiyet sorununun çözülmesi gerekiyor. Kamulaştırma yapmak içinde ya hükümetten ödenek alacağız yada kooperatif üyeleri kamulaştırma bedelini verecek kamulaştırma yapacağız. Bugünkü bedelle 350-400 milyona ihtiyaç var. Üyelerden bana gelen talep başkanım dükkanlarımıza ne zaman taşınacağız. Dükkanların temeli ne zaman atılacak diyorlar. Bu proje evet bir devlet projesi. Ancak bu projeyi uzun zamanda hükümetimizin desteği ile Sivas’a kazandıracağız. Kamulaştırma işlemlerinin ardından hemen sonra alt yapı ihalesine çıkılması lazım. Yaklaşık 150 milyon civarında. Daha sonra üyeleri kredi ile uzun vadeli iş yeri sahibi yapacağız. Bu proje bugün yarın bitecek bir proje değil. Şehrin sanayi ihtiyacını değerlendirip ona göre adımlar atmamız lazım. Yoksa hükümet için 550 milyon TL para değil. Gerçekten bu proje elzemse para bulunur. Bu işin önceliğini orta, kısa ve uzun vadeli olmak üzere şehrin sanayisinin ihtiyacını planlıyım yapmamız lazım. Sanayi sitesini tamamladığımız an 4 Eylül Sanayi Sitesi ve Toptancılar Sanayi sitesi taşınacak. Bu durumda uzun süre alacak. Örneğin eski sanayi sitesini 15 yılda taşıyamayan bir şehiriz. Bu projeyi bir anda yaptığımızı düşünün bir anda sanayi sitelerini nasıl taşıyacağız. Bu durum şehre ve esnafa nasıl getirisi veya götürüsü olur bu konunun tartışılması lazım” ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN PROJEYİ DESTEKLEYECEĞİ DUYURULMUŞTU

2016 yılından günümüze kadar gelen Seyfebeli Sanayi Projesi ile ilgili geçtiğimiz yıllarda Belediye Başkanı Hilmi Bilgin başkanlığında bir heyet Ankara’ya giderek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında görüşmeler yapmıştı. Heyet Sivas’a dönüş sonrasında kamuoyuna Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Seyfebeli Sanayi Projesini destekleyeceğini kamulaştırma çalışmalarına başlandığını duyurmuştu.

Bölgede İhtisas Sanayi Bölgeleri kurulması planlanıyor. Her meslek gurubu kendi meslektaşları ile dayanışma içerisinde olacak. Alanın plan ve projeleri Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştı. Yine bölgenin harita, aplikasyon, parselasyon, kamulaştırma, mera tahsisi işleri, arazi etüt işleri, jeolojik ve jeoteknik etüt işleri, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınması işleri, kadastro durum haritası, mülkiyet durumu işleri mevcut kooperatif tarafından yapılmıştı. İmar planı, hali hazır planları ve lekeleme çalışmaları da Sivas Belediyesince tamamlanmıştı. Hazineye ait taşınmazların içerisinde bulunan meraların vasıf değişikliği yapılarak Tarım Bakanlığı’na müracaat edilmişti. Bölgede bulunan hazineye ait taşınmazların listesi çıkartılarak, Milli Emlak Müdürlüğü’ne müracaatta bulunulmuştu. Yine bölgedeki şahıs mülkiyetlerinin kıymet takdirleri Fiyat Tespit Komisyonu tarafındantespit edilmişti. Kamulaştırma için gerekli olan “Kamu Yararı Kararı” 18.01.2018 tarihinde alındı. Seyfebeli projesi için alınan karar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 15.02.2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Çıkan karar doğrultusunda yönetmelik hükümlerine göre kredi müracaatı yapılabilecekti.