HANİFE KANAT

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Memleket Gazetesi olarak Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü’nü ziyaret ettik. Ziyaretimiz sırasında iletişim kurabilmemiz için tercüman Faruk Bilge bizlere eşlik etti. Kulüp Başkanı Paşa Mehmet Çakırer, İşitme Engelliler olarak yaşadıkları zorluklardan ve kulüp olarak yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.

1989 yılından itibaren İşitme Engelliler Spor Kulübü’nde görev yaptığını belirten Çakırer; “Burada spor faaliyetleri yapıyoruz ve diğer işitme engelli dostlarımızla bir araya geliyoruz, bu bizi mutlu ediyor. Bir futbol takımımız var ve bu alanda da oldukça güzel vakit geçirip güzel faaliyetler yapıyoruz. İşitme engelli bireyler kendilerini toplumdan soyutladıkları için bir aktivite olması gerekiyor ve biz bütün kötü her şeyi bir kenara bırakıp spora yöneldik.” dedi.

İşitme engelli bireylerin yaşadığı problemlere değinen Çakırer; “Geçmişe nazaran daha güzel projeler ve aktiviteler var fakat bunlar yeterli değil, daha fazla olması gerekir. Sivas Valiliği’nin ve Sivas Belediyesi’nin virüsten önce çok daha fazla destek ve ilgisi vardı. Biz deplasmana gideceğimiz zaman Sivas Belediyesi bizlere 40 litre mazot veriyor, haliyle bu yetersiz kalıyor. Bunun yanında bir de toplumsal ve sosyal zorluklar var. Biz işitme engelliler olarak konuşmadığımız ve duymadığımız için sosyalleşmek adına bir grubun içerisinde bulunduğumuzda bizi anlamadıkları için dışlıyorlar, biz anlaşamadığımız için ayrıştırılıyoruz. Bunun yanında bir de hastanelerde ya da her hangi bir kurumda iletişim kuramadığımız için çok büyük problemler yaşayabiliyoruz. Esas problemlerimizden bir tanesi de sınavlara girdiğimiz zaman bir başarı elde edemememiz çünkü kelime haznemiz zayıf olduğu için ve işaret dili ile eğitim alamadığımız için başka alanlarda başka yeteneklere sahip olsak dahi başarı elde edemiyoruz.” açıklamasını yaptı.

İşaret dilinin yaygınlaşması ile iletişimin daha da kolaylaştığını söyleyen Çakırer; “40 sene önce işaret dili yoktu, okuma yazma yaygın olmadığı için yazma ile de iletişim kurulamıyordu. Okullarda son 20 yılda verilen eğitimlerde, işaret dili kelime ve kavramlara döküldüğü için iletişim daha kolay bir hal alıyor. Kamu da çalıştırılmak üzere işaret dili tercümanları atanmaya başladı ve bu Türkiye Cumhuriyeti adına bir devrimdir. Zamanla her yerde işaret dili eğitimi olacağına inanıyoruz.” diye belirtti.

Sivas’taki işitme engelli bireylerin sayısına değinen İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Paşa Mehmet Çakırer; “Sivas genelinde toplamda 500 tane işitme engelli kardeşimiz var, bizim dernek üye sayımız ise; 56 kişi. Faaliyetlerimiz hep beraber devam edecek.” dedi.

Ziyaretimiz sonrasında bizlere teşekkür eden ve böyle özel bir haftayı atlamadığımız için tebrik eden Çakırer; “Gazeteniz bizi ziyaret ettiği için sizlere çok teşekkür ederiz, bizleri çok mutlu ettiniz. Engeller birlik ve beraberlik iler aşılır, sevgi her engeli aşar.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.