Sümeyra DENİZ

 

Bilirkişilik Yönetmeliği değişti son yayınlanan bilirkişi yönetmeliği kanunu kapsamında adli ve idari yargı alanında yürütülen her türlü bilirkişilik faaliyetinin yapılabilmesi için Bilirkişilik Temel Eğitimi alma ve sertifika sahibi olma şartı getirildi.

Konu ile ilgili basın duyurusu yapan Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, “Bilirkişilik temel eğitimi, 5 yıllık mesleki kıdem kazanmış kişiler tarafından alınacak olan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri kapsayan bir eğitim programıdır. Bilirkişilik temel eğitim programı 4 gün süren,18 saati teorik, 6 saati uygulamalı olmak üzere toplam 24 saatlik bir eğitim programıdır. Bilirkişilik temel eğitim programını tamamlayanlara sertifika verilecek, sertifikalarını alanlar, kendi bölgelerindeki Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıkları tarafından yapılan ilandaki diğer şartları da taşımaları halinde, bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir” dedi.

Bilirkişilik eğitiminin yalnız meslek mensuplarını kapsamadığını belirten Erkmen, Baro, bankacılık, sigortacılık, mühendislik, esnaf ve sanatkarlık gibi meslek gruplarını da kapsamakta ve bu gruplar içinde Bilirkişilik Temel Eğitimi’ni alma zorunluluğu bulunmakta olduğunu belirtti.

Erkmen bilirkişi sertifikası olmayanın bilirkişilik yapamayacağını belirterek, “Bilirkişilik Temel Eğitimi’ne katılmayan ve sertifikasını almayanlar 01.01.2018 tarihinden itibaren bilirkişilik yapamayacak ve bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunamayacaklardır. İlimizde bilirkişilik eğitimi için odamız yetkili kılınmıştır. Eğitimlere gerekli şartları taşıyan meslek mensuplarımız ve diğer meslek odaları üyeleri de katılabilir” dedi.

Erkmen  Bilirkişilik temel eğitimine başvuruların 16 Ekim pazartesi gününe kadar yapılabileceğini aktardı.