SEYİT ÖMER YILDIZ

İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271/1272 yılında yaptırıldığı bilinen Çifte Minareli Medrese’nin minarelerinin birinin şerefesinde oluşan büyük çatlak endişe veriyor.

750 yıllık medrese son olarak 2008 yılında restorasyona alınmış ancak o tarihteki restorasyon sürecinde de yüklenici firmanın mali sorunları nedeniyle restorasyon  2012 yılında tamamlandı. Ancak daha sonra ise Çifte Minareli Medrese’nin minarelerinin restorasyonunun aslında yarım kaldığı ve hatta minarelerin birindeki şerefede oluşan çatlağa hiç bir müdahele yapılmadığı görüldü.

O tarihten bugüne dek minaredeki şerefenin çatladğı mevsim şartları ve zamanın etkisi ile her geçen gün zarar görmeye devam ederken yetkililerin neden hala böylesine ihtişamlı bir eserde oluşan çatlağa müdahale edilmediği merak konusu oldu. Restorasyonun 2012 yılında tamamlanmasından bir kaç yıl sonra yetkili kurumlarca bu çatlağın onarılması için en kısa zamanda çalışmaların başlatılacağını ifade etmesinin ardından bugün geldiğimiz noktada halen bir çalışma başlatılamadı. Aradan geçen zamanda şerefede ki çatlak her geçen gün büyümeye devam ediyor.