MEHMET TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas’ta sera sayısını artırmak adına Sıcak Çermik ve Kelkit vadisinde yeni projeler hayata geçireceklerini söyledi.

Kelkit Vadisi ve Sıcak Çermiğin seracılığa oldukça uygun olduğunun altını çizen İl Müdürü Yıldız, “Termal seracılığı ön plana çıkarmak istiyoruz. Sıcak Çermik Bölgesinde yapılan seracılığın yaygınlaşacağını düşünüyoruz. O bölgede sera potansiyeli var. İlerde daha yüksek sıcaklıklarda daha derinlerde kuyular açılabilir. Mevcut domates sarasında güzel bir üretim yapılıyor. Biz o bölgenin daha da gelişeceğine inanıyoruz” dedi.

Kelkit Vadisinde de seracılık konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Yıldız, “Kelkit Vadisinde en az 1’er dönüm vatandaşlara yüzde 25 çiftçi yüzde 75 devlet destekli seralar oluşturacağız. Bir bölgede üretim artmalı ki başka bölgelerden alıcılarda o bölgeyi bilsinler. Merkez ve diğer ilçelerimizde plastik tünel dediğimiz sistemle de ürünlerde verim elde edilebilir. Bizim yazın üretim dönemimiz çok kısa. Yaptığımız plastik tünelle üretim mevsimini uzatabiliriz. 1 ay ilkbahardan 1 ayda sonbahardan eklediğimizde üretim sürecimiz uzayacak. Bu nedenle de vatandaşlarımıza üretimi artırmaya yönelik bilgilendirmeler yapıyoruz. Aynı zamanda ilkbaharın ve sonbaharda yaşanan don olaylarının da bu sistemle önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNİN AYAKTA KALMASI ÖNEMLİ

Kent genelinde faaliyet gösteren aile işletmelerinin oldukça önemli olduğuna da değinen İl Müdürü Yıldız, “Mutlaka küçük aile işletmelerinin ayakta kalması gerekiyor. Onlar tarımın sigortası. Küçük aile işletmeleri tarım adına çok önemli. Aile işletmelerimizi hem destekliyoruz hemde kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz. Her işletmede bir üretim ve istihdam var. Küçük aile işletmelerimizin yanı sıra bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerimizde oldukça önemli. Büyük işletmelerimizin de olması gerekiyor. Biz büyük işletmelerimizi de hem Bakanlığımız hemde TKDK aracılığı ile destekliyoruz” ifadelerini kullandı.