Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Şeker Fabrikalarının satılmasından vazgeçilip çiftçinin ve milletinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Şeker fabrikalarının satılmasına karşı olduklarının altını çizen Akyıldız; “İktidarın her fırsatta ‘Osmanlı tokadı atacağız’ diyerek yerli ve millî olduğunun iddia etmesi aslında bu tokadı kime attığını çok net bir şekilde son süreçte göstermiştir” dedi.

Çoluk çocuğunun nafakası için alın terini dökerek dişiyle tırnağıyla işlediği topraktan üretim yaptığı şeker pancarıyla geçinen çiftçiye aslında Osmanlı tokadı atıldığını vurgulayan Akyıldız; “Başta, Amerikan Cargill şirketi olmak üzere uluslararası sermayenin taşeronluğunu yapmak adına atmıştır bu tokadı. Yerlilik ve millîlikten anladığımız eğer buysa derhâl bundan vazgeçelim. İthalat yoluyla başka ülkelerin çiftçilerini desteklemek, benim çiftçimi de bir dilim ekmeğe muhtaç etmek değildir. Yerlilik ve millîlik. Sizler şeker fabrikalarını satmakla veya kapatmakla sadece çiftçiye değil, bu ülkede yaşayan 81 milyona yani benim milletime de attınız Osmanlı tokadını. Nişasta bazlı şekere mahkûm ettiniz benim milletimi ve Cargill gibi uluslararası nişasta bazlı şeker tekeline benim 81 milyonumu, milletimi peşkeş çektiniz. Hükümet şeker fabrikalarının özelleştirilmesini, "kar etmiyor" şeklinde gerekçelendiriyor. Şeker işçileri Sendikası ve sektör birleşenleri bu konuda hükümetle aynı fikirde olmadıklarını tam tersi bu fabrikaların rehabilite edildiği zaman, ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ve istihdam konusunda da çok önemli bir yere sahip olacağını savunuyor. Türkiye'de toplamda 33 şeker fabrikası bulunuyor. Bunların 25'i Türkşeker'e (kamuya) ait. 8'inin sahibi Pancar Üreticileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) ve özel sektör grubunun elinde bulunuyor. Bu fabrikalardan Kırklareli (Alpullu) Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Samsun (Çarşamba) olmak üzere toplamda 14'ü varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmek isteniyor. Türkiye'de sakaroz kökenli ve nişasta kökenli olmak üzere iki tür şeker üretimi yapılmaktadır. Sakaroz kökenli şeker üretimi şeker pancarından, nişasta kökenli şeker üretimi ise glikoz şurubu, izoglikoz ve kristal fruktoz üretiminden yapılmaktadır. Bu nedenle, özelleştirilen şeker fabrikalarının önümüzdeki süreçte kapanacağını ve yerlerine AVM veya gökdelen dikileceğini tahmin etmek için kâin olmaya gerek yoktur” ifadelerini kullandı.