Şehrin kitabını yazanlar Buruciye’de buluştu.

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 97. yıldönümü Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında bu yıl 5’ncisi düzenlenen Sivas Ellerinde Kitap Okunur etkinliğinde Sivas’ın kitabını yazanlar buluştu. Panelde gazetemiz köşe yazarlarından Milli Eğitim Bakanlığı müşaviri İbrahim Yasak, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Yekbaş ile yazarlar Haluk Çağdaş ve Mehmet Şarkışla yer aldı.

Buruciye Medresesinde düzenlenen panele Vali Alim Barut, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Adli Yargı Komisyon Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız Sivas’ın geçmişten günümüze çok kadim bir şehir olduğunu söyledi. Yıldız “2002’den bu yana şehirle ilgili yazılar yazıyorum burada hocalarım da var İbrahim Yasak Bey var, Mehmet Hocam, Haluk Hocam ve bunların dışında da şehirle ilgili yazan birçok dostumuz var. Yine İstanbul’da yaşayan Beşir Ayvazoğlu’da burada. Şehirle ilgili yazarken şehrin yazılması gereken birileri varsa yazabilirsiniz. Sivas bu anlamda çok kadim bir şehir belki iki şeyi söylememiz gerekiyor şehrin kitabına yazılanlar ve şehrin kitabını yazanlar. Biz şimdiye kadar şehrin kitabına yazılanlar, şehri şehir yapan değerler üzerine çalışmalar yaptık ve Sivas 13’ncü yüzyıldan itibaren günümüze kadar çok önemli değerler yetiştirmiş kadim bir şehir. Doğuyu batıya, güneyi kuzeye bağlayan yollar güzergâhındaki bir şehir. Eğer tarihte baktığımız zaman doğudan gelen ordular Sivas’ı geçmişse Anadolu gitmiştir, batıdan gelen ordular da Afyon’u geçmişse yine Anadolu gitmiştir bu açıdan çok önemlidir. 14’ncü yüzyılda edebiyatımıza baktığımızda üç büyük şair görürüz. Bunlardan birisi Ahmedi, diğeri Kadı Burhaneddin üçüncüsü ise Nesimi’dir. Nesimi bugün ki Halep sınırlarında Suriye civarında yaşayan bir şairimiz ama diğer iki şair Kadı Burhaneddin ve Ahmedi Sivaslıdır. Ne yazık ki Ahmedi’ye Sivaslı olduğu yolunda bir sahip çıkmışlık şuana kadar olmadı. Ahmedi ile yazılan yazılara bakıldığında Sivas’tandır ifadesi kullanılıyor. Bazen şu karıştırılıyor Ahmedi Amasya’da bulunmuş, Amasya’da vefat etmiş daha önce Uşak civarında bulunmuş bir şair 14’ncü yüzyılın en önemli şairlerinden birisi ilk mevlit yazarımız aynı zamanda Osmanlı tarihini ilk yazan kişi. Eserinin sonunda Osmanlı ile ilgili bilgiler var” dedi.

Gazetemiz köşe yazarı ve aynı zaman Milli Eğitim Bakanlığı müşaviri olan İbrahim Yasak ise panelde Sivas ve kitapları hakkında bilgi verdi.