Mehmet TIRPAN

Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Son zamanlarda TCDD ve TÜDEMSAŞ'a ait kamu konutlarının satışının gündemde olduğunu, bu satışın ortaya çıkaracağı sakıncaların, sağlayacağı faydalardan daha fazla olacağını söyledi.

TCDD ve TÜDEMSAŞ'a ait lojmanların, çalışanlarda kurum kültürünün oluşmasına, kurumsal aidiyetin ve iş motivasyonunun artırılmasına hizmet eden en önemli unsur olduğunun altını çizen Vatankulu, “Demiryollarına ait binalarımız, tarihi tren garıyla, fabrikalarıyla, saat kulesiyle, okuluyla, hastane binasıyla, camisiyle ve lojmanları ile bütün bir yerleşke olarak Sivaslının hafızasına kazınan semboller halini almıştır” dedi.

Herkesin hafızasında bir lojman kültürü olduğuna dikkat çeken Vatankulu, “Ülkemizin hangi yerinde lojmanlar olarak nitelendirilen yerler vardır. Bu güzellik bu manada yok edilebilir mi? Bazı şeylerin karşılığı ticaretle mana bulmaz. Ticaret bu kapsamda düşünülmemeli, şehrin kimliği ve yaşayan kültürü muhafaza edilmelidir. Tarihi lojmanlar konusunda uygulanabilecek farklı bir tasarruf, şu anda görev yapan TCDD ve TÜDEMSAŞ çalışanlarını üzerek derinden yaralayacak, ayrıca TÜDEMSAŞ'ın nitelikli personel bulma ve elinde tutma konusunda yaşadığı sıkıntılar, söz konusu personele sunulabilen kısıtlı sosyal imkânlardan biri olan lojmanların kaybı ile daha da artacaktır. Şehir açısından ortaya çıkabilecek sakıncaların yanı sıra, şu anda söz konusu lojmanlarda aileleri ile birlikte bir mahalle kültürünü yaşatmakta olan çalışanların, bu konutlardan belirli surelerde faydalanacağı düşüncesiyle belli maliyetlere girdiği, çocuklarının okullarını buna göre seçtiği kısaca oturduğu yere göre bir düzen kurduğu göz önüne alınırsa, lojmanların satılması bu kadar aileye birçok mağduriyet yaşatacaktır. Ülkemiz demiryollarında yaşanan büyük dönüşüm ve atılımların en önemli neferleri olan TCDD çalışanlarının, yerlileşme ve millileşme yolunda seferberlik halinde olduğumuz şu dönemde, geçtiğimiz yıl Avrupa raylarında da kendisini gösteren milli yük vagonunu üreterek ülkemizin ve şehrimizin gururu olan TÜDEMSAŞ çalışanlarının motivasyonunu etkileyecektir” ifadelerini kullandı.