MEHMET TIRPAN

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Kızılırmak Projesinin hem kendilerinde hem de şehirde heyecan uyandıran prestijli projelerden birisi olduğunu söyledi.

Kızılırmak projesinin uzun soluklu bir proje olduğunu ve kollektör hattı ile ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Başkan Bilgin, “Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyemizin desteği ile proje devam ediyor. Kollektör hattı projesi yaklaşık 110 milyon TL + KDV ile ihale ettiğimiz bir proje. Sivas’ın 31 kilometrelik atık su hattını Kızılırmak’ı kirletmeden atık su arıtma tesisine götüreceğiz” dedi.

Atık suların Kızılırmak’a aktarılmasını önledikten sonra Kızılırmak’ın çevresinde güzel projeler hayata geçireceklerini vurgulayan Başkan Bilgin, “Kızılırmak’ın etrafındaki arazilerle ilgili mülkiyet sorununu çözeceğiz. Projenin uygulanacağı alanlarda 18 imar uygulaması yaparak Belediyeye ait olan kısımları Belediyeye geçiriyoruz. Yani Kızılırmak’ın sağ şeridindeki projenin uygulanacağı belirli yerlerde 150 metre genişlikte belirli yerlerde 250 metreye kadar çıkan alanlar var. İmar uygulamasından ortaya çıkan alanları belirledikten sonra o bölgeyi belediyemize kazandırarak mülkiyet sorununu çözüp inşallah gelecek yıl Bismillah deyip ilk etap projeyi başlatacağız. Kızılırmak’ın diğer kısmında yani Üniversite tarafındaki araziler de hazine arazisi. Rektör hocamla görüştük konu hakkında protokol imzaladık. Üniversitenin o bölgede neye ihtiyacı varsa ona göre bir projelendirme yaptık. Kızılırmak’ın her iki kenarına da güzel estetik alanlar yapılacak. Kızılırmak projesi şehre vizyon verecek bir proje. Yeni yaşam alanları oluşturulacak. Bu sebeple projeyi ince eleyip sık dokumamız lazım. Proje görseli ortaya çıktıktan sonra projeyi de şehirle tartışacağız. Sivas halkına, sivil toplum örgütlerine, Üniversitemize yani şehre dair görüşü olan herkese soracağız. Projeyi anlatacağız ve görüşlerini alacağız. İnşallah önümüzdeki yıl başlayacağımız projeyi 2023 yılında bitireceğiz. Eğer orada yapabilirsek suyun önüne bent koyup suyun şişmesini sağlayacağız. Bölgede yatay HES yaparak enerji üretimi yapabilir miyiz bunun üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.