Şehitlerin kanı asla yerde kalmayacak.

Vali Davut Gül, valilik makamında gerçekleştirdiği basın toplantısında 15 Temmuz’dan sonra Sivas’ta gerçekleştirilen FETÖ/PDY soruşturmaları hakkında bilgi verdi.

Şimdiye kadar bin 246 kişi hakkında işlem yapıldığını söyleyen Vali Gül, "Bu kişiler içerisinde 275 kişi şu anda tutuklu, 133’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 36 da aranan şahıs var. Toplamda 508 memur ihraç edildi. 88 soruşturma devam ediyor 650 tane de açığa alma var toplamda bin 246 tane yaptığımız işlem var. Sivil memur olarak ayrım yaptığımızda özellikle adli işlemlerle ilgili 152 sivil ile ilgili işlem yapılmış, 298 de memurlarla ilgili yapılan işlem var. Bu FETÖ ile ilgili yapılan süreç ayağın yere basması gereken, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın çok net ifade ettiği talimatlarla yapılması gereken iştir. Bize söylenen ’adil olacaksınız’, ’FETÖ’ye bulaşan kim olursa olsun kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek’, ’sırf rakamlar fazla olsun diye suçsuz, günahsız kimse alınmayacak.’ Sivas ilk baştan beri bu kriterlere uyarak çalışma yapan bir il bu anlamda da gerek savcılığımız, gerek emniyet müdürümüz, gerek istihbarat teşkilatımız ve diğer kurum ve kuruluşlar kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Sivas’ta bugün itibariyle tamamıyla bu olaylar bitmedi. Devam ediyor ve edecek. Bu bir süreç önemli olan suçluyla suçsuzu birbirinden ayırmak, doğru karar vermek, bu işlere bulaşmış kişilerin tespit edilerek adli makamlara teslim edilmesidir" dedi.

"ŞEHİTLERİN KANI ASLA YERDE KALMAYACAK"

FETÖ soruşturmalarının şehitlerin emaneti olduğunu söyleyen Vali Gül, "FETÖ soruşturması şehitlerin bizlere emaneti. Bu anlamda başka illerde olduğu gibi bizde de bu işler kararlılıkla devam etti ve edecek. Çoğu operasyonlarda ki 152 sivilden bahsediyoruz basının haberi olmamış olabilir, basına haber vermemiş olabiliriz mesele 10 tane adamın eline kelepçe takıp fotoğraf verme meselesi değil. Mesele suçluların cezalandırılması, suçsuzların bu işe bulaşmamış kişilerin ayıklanması bu anlamda üzerimize düşenin fazlasını yapıyoruz. Hassasiyetle davranıyoruz. Herkesin içi rahat olsun. Şehitlerin kanı asla yerde kalmayacak. Bu süreç Sivas’ta da, Türkiye genelinde de gittiği yere kadar gidecek. " diye konuştu.

"704 KİŞİ İTİRAZ ETTİ"

Açığa alınanlar ve meslekten atılanlarla ile ilgili bir itiraz mekanizması kurulduğu ifade eden Gül, "Buna 704 kişi itiraz etti. Bu 704’ün içerisinde askeri okul öğrencileri var, emniyet, sağlık ve diğer kurumlardan personeller var. Bunları ilgili yerlere biz ilettik. Vatandaşlardan ihbarda bulunanlar, bilgi verenler oluyor. Ama isimsiz ihbar istemiyoruz. Kendisini belli ederek 17-25 Aralık’ın da milat olduğunu bilerek ’Ben şu adamı gördüm. 17-25’ten sonra şu işleri yaptı’ diyen varsa bizim kapımız da, emniyetin kapısı da, diğer kurumların kapısı da 24 saat açık. Ama kim olduğu belli olacak ve 17-25 Aralık’tan sonra olan olaylarla ilgili olacak. 17-25’ten öncede suç unsuru varsa yani bu evrakta sahtecilik olur, silahlı terör örgütüne üyelik ve olur ve buna benzer işler olur buda varsa bunlarda kaldırılır ama isim vermeden biz bilgi verdik ama hiçbir şey olmadı takdir ederseniz ki bu süreci sulandırmak isteyen insanlar da var isimsiz ihbarları sayın Başbakanımızın talimatları da bu yönde çokta işleme almak istemiyorum ciddiyse, ayağı yere basıyorsa, somut bilgiler varsa hiç şüphesiz oda bizim için başlangıç noktası olabiliyor." şeklinde konuştu.

HATA PAYIMIZ ÇOK AZ

Sivas’ta yapılan operasyonlarda hata paylarının çok az olduğunu ve bir elin parmaklarını geçmeyeceğini ifade eden Vali Gül “Henüz bu 704 kişi ile ilgili süreç sonuçlanmadı bunlardan mesleğe geri iade edilecek kaç kişi var bilmiyorum. Biz şuna inanıyoruz özellikle Sivas’ta yapılan işlemlerde ayağının yere bastığını ve hata payının çok çok az olduğunu düşünüyoruz. Yani bir elin parmaklarını geçmez varsa hata yapılan kişi sayısı bunun dışında da idareci anlamında da görevden alınıp sonradan iade edilenler var. İradecilikle ilgili miladımız şu 17-25’ten önce bile bunlarla bir irtibatı olmuşsa evet meslekten atılmaz ama idareci olarak devam ettirmek istemiyoruz. 17-25’ten önce de olsa sonra da olsa idareci anlamında irtibatı varsa onlarla çalışmıyoruz ama onun ötesinde milat 17-25 suç unsuru varsa geçmişine de bakıyoruz. İhbarlar olabilir, vatandaşın bize yol göstermesi çok güzel ama bilgili, belgeli ve isimli olacak”

FETÖ İMAMININ KIZINA TORPİL İDDİASI

Basında yer alan, Sivas’ta gerçekleştirilen öğretmen alımıyla ilgili mülakatta FETÖ imamının kızına 90 puan verilerek sınavın kazandırıldığı iddialarının sorulması üzerine Vali Gül, "Mülakatlar Sivas’ta yapıldı ama biz yapmadık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi bir sistemi var. Bununla ilgili FETÖ bağlantısı komisyona gitmemişse komisyon bu anlamda bir tasarrufta bulunmamış olabilir. Bunu en iyi Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bilir. Komisyondaki arkadaşlara FETÖ’cü olduğuna dair bilgi gitmemişse gözden kaçırmış olabilirler. Bu ve buna benzer konularla bakanlığın bir çalışması vardır" açıklamasında bulundu.