SEYİT ÖMER YILDIZ

İzmir’in Menemen ilçesinde 89 yıl önce şehit edilen Mustafa Fehmi Kubilay ölüm yıl dönümünde anıldı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak; “Bizler, damarlarında asil kan dolaşan bir milletin evlatları olarak , ne ülkemize hainlik yapanları nede bu ülke için canını vermiş kahramanları unutmayız.Bu güzel yurdumuz, çok zor şartlarda kazanıldı.Önce Kurtuluş savaşı yapıldı. Savaş yapılırken de Düşman cephesine destek veren işbirlikçi yerli hainler vardı. Bu hainlere rağmen , Türk Milletinin , Ülkesi için canını feda edecek kararlıkta olması ve başlarında dahi bir komutan, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün savaş cephesinde askerleri ile birlikte Savaşa katılması sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanıldı.Savaşın kazanılmasını içine sindiremeyen hainler vardı, onlar keşke Yunan kazansaydı dediler. Cumhuriyet kuruldu .Türk halkının yeniden dirilişini içlerine sindiremeyen batılı emperyalistler, kendileri ile işbirliği içerisindeki tarikat şeyhlerini kullanarak, Kurtuluş Savaşı'na, Kemalist devrime, tam bağımsız ulusal devlete ve laik cumhuriyete karşı karalama kampanyaları başlattılar.Yerli işbirlikçiler içinde emperyalist ülkelerin maşası olup kendi ülkesine hainlik edecek kadar gözü dönmüşler vardı” dedi.

KUBİLAY’IN ÖLÜMÜ TÜRK MİLLETİNİN HAFIZALARINDAN SİLİNMEMİŞTİR

Yanalak ; “Cumhuriyetin yeni kurulduğu yıllarda Ben Mehdiyim diye ortaya çıkan 23 Aralıkta1930 yılında İzmir’in Menemen ilçesine gelerek Halkı kışkırtan Derviş Mehmet ve ekibi ellerinde yeşil bayrak ile Şeriat istiyoruz, bizim 70.000 kişilik ordumuz var diye Bağırıp isyan çıkaran birinin olduğunu haber alan Karakol komutanı öğretmen Mustafa Fehmi KUBİLAY bir Manga Asker ile olay yerine gelir. Hiç kimsenin kılına zarar gelmesini istemediği için ikna etmeye çalışır. Asker silahlarında gerçek mermi yoktur kuru sıkı vardır.Askerler sadece uyarmak için Derviş Mehmet’e ateş etmeye çalıştıklarında bakın bana kurşun işlemiyor diye halkı kendisinin mehdi olduğuna inandırmaya çalışır.

Kubilay’ı yaralar. Kubilay , yaralı olarak kaçıp bir camiye sığınır. Haberi duyan Haşan ve Şevki isimli Bekçiler Kubilay'a yardıma koşarlar. Ne yazık ki Derviş Mehmet ve ekibi Şevki Ve Haşan isimli Bekçileri de öldürürler. Hainler Kubilay’ın kafasını kesilip bir çubuğa takılarak meydanlarda dolaştırılır.

Daha 24 yaşındaki gencecik bir Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın böyle bir vahşetle katledilmesi Yüce Türk Milletinin hafızalarından silinmemiştir” ifadelerini kullandı.

KUBİLAY CUMHURİYETİN SEMBOLÜDÜR

Yanalak açıklamasının devamında , “Her yıl 23 Aralıkta anma programları düzenlenir. Çünkü Menemen deki Kubilay olayı Bu Ülkenin nasıl kurtarıldığı ve nasıl kurulduğunu .vatanı için Türk gencinin neleri göze aldığının unutulmaması içindir. Bizim onlara vefa borcumuz var. Şimdi ne yazık ki, bu Tarihi olaylar Gelecek nesillerin unutmasını sağlamak için Tarih Dersi kitaplarından çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanına sesleniyoruz. Kubilay Cumhuriyet’in sembolüdür. Lütfen bu yanlıştan geri dönün Ders Kitaplarına geri koyun Vatan Savunmasında kayıp ettiğimiz Şehitlerimizi. Biz Türk Milleti olarak unutmak istemiyoruz. Bizler Cumhuriyetin Temellerinin atıldığı Cumhuriyet Şehri Sivas’ta faaliyet gösteren Cumhuriyet Kadınları Derneği Olarak .Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz. Bütün dünya bilmelidir ki milyonlarca Kubilay vardır. Bizler de bu kararlıkla laik cumhuriyete yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyor, katledilişinin 89. yılında devrim şehidi öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı, Haşan ve Şevki isimli bekçileri saygı ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.