SEYİT ÖMER YILDIZ

Büyük şehirlerde sürekli görmeye alışık olduğumuz ve insanlarla iç içe yaşayan yabani güvercinlerin sayısı Sivas’ta da hızla artıyor.

Özellikle esnafların kış günlerinde esnafların duyarlı davranışları ve rutin olarak beslemeleri neticesinde güvercinler Sivas’ta insanlara alışarak sayıları son bir kaç yıl içerisinde binleri aşmış durumda. Öyle ki çarşı merkezinin birçok bölgesinde esnaflar iş yerlerinin önlerine bıraktıkları yemler ile güvercinleri kendi hayvanları gibi besliyorlar.Şehre ayrı bir hava katan güvercinlerde insanlardan korkmadan rahat bir şekilde beslenirken, yiyeycek bulma sıkıntılarının olmaması nedeniyle sayıları her geçen artmaya devam ediyor.

Esnaflar ise yaz kış demeden güvercinleri beslemenin kendilerine huzur verdiğini ayrıca kalabalık sürüler halinde kaldırımlar üzerinde olmalarının ilgi çektiğini insanlarında zaman zaman kendilerinin aldıkları buğdayları bıraktıklarını ve kuşların bunları yediğini dile getirdiler. Güvercinlerin sayılarının hızlı bir şekilde artışından rahatsız olmadıklarını dile getiren esnaflar her yerinde tarihi eserleri bulunan ve anadolunun en güzel şehirlerin olan Sivas’a güvercinlerin çok yakıştığını ifade ettiler.