HANİFE KANAT

20 Temmuz Dünya Satranç Günü dünyanın farklı yerlerinde satranç turnuvaları ile kutlanmakta. Bireyin zihinsel gelişimine çok büyük katkılarda bulunan satranç sporu ile ilgili, Sivas’ta satranç kulübü başkanlığı ve satranç antrenörlüğü yapan Sezer Yılmaz açıklamalarda bulundu.

Dünya Satranç Günü’nün tarihinden bahseden Yılmaz; “Bugün 20 Temmuz Dünya Satranç Günü. Dünyada özel bir günle kutlanan tek spor dalı. Satranç organizasyonlarını tek bir çatı altında toplamak ve çocukların zihinsel ve kişilik gelişimlerine katkı sağlayan bu sporu yaymak amacı ile 20 Temmuz 1924’te Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kurulmuştur. UNESCO, hiçbir ayrım gözetmeksizin insanı öne alan yaklaşımla milyonları 64 karede birleştiren ve içinde sanat, bilim ve spor öğelerini barındıran bu eşsiz spor dalı için 1966’da özel bir gün önerdi. O günden beri 20 Temmuz, çeşitli etkinliklerle Dünya Satranç Günü olarak kutlanmaya başladı.” dedi.

Küçük yaşlarda satranç oynamaya başlamanın bireyin gelişimine çok büyük katkıları olduğunu vurgulayan Yılmaz; “Birçok bilimsel çalışma küçük yaştan itibaren satranç çalışmanın ve oynamanın bireyin gelecekteki akademik başarısına büyük katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Çocuklarımız bu oyunu oynarken ilk hamleden itibaren karşısına çıkan sorunları farklı stratejiler geliştirip çözmeye çalışır. Bu eğlenceli oyun sürecinde çocuklarımız farkına varmadan problem çözme becerilerini geliştirmiş olurlar. Satranç; odaklanma, sistemli ve analitik düşünme, zaman kullanımı, sabır, başarısızlık karşında yılmama gibi kişinin hayatında yardımcı olacak birçok erdemi kazanmasına yardımcı olur. Bu sebepledir ki dünyanın eğitim alanında önde birçok ülkesinde satranç eğitim müfredatlarında yerini almıştır.” ifadelerini kullandı.

Son olarak kendi satranç akademilerinde yaptıkları çalışmalara değinen antrenör Sezer Yılmaz; “Kulüp olarak bu sporun ilimizde yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 2018’den itibaren farklı eğitim ve yarışma etkinlikleri düzenliyoruz. 4 yıllık faaliyet süresinde 400’e yakın lisanslı satranç sporcusu yetiştirdik. Bu süre içerisinde de birçok sporcumuz yurtiçinde katıldıkları turnuvalarda milli takıma girmeyi başararak ülkemizi yurtdışında temsil etme hakkı kazanmıştır. Sivas’ta bu güzide sporun yaygınlaşması için emek harcayan herkesin Dünya Satranç Günü’nü kutlarız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.