MELDA GENEŞ

Kaybolmaya yüz tutan meslek olan dericilik sektörü unutuluyor. Sivas’ta iki kardeş olarak bu işi yaptıklarını belirten Ömer Bilge, eskisi kadar işlerinin olmadığını söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapan Ömer Bilge, Nadir meslekler arasında olan dericilikte, kuş ağzı, fermuar, çanta, deri mont, boya tamiri, valiz, kemer, çıt çıt ve kot düğmesi tamir ettiğini belirtti.

Kendi oğlunun da dahil bu işe merak salmadığını Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin mesleğe ilgisinin olmadığının altını çizen Bilge, dükkanlarının merkezi yerlerden yıkılarak ara mahallelere itilmesinin işlerini baltaladığını, bu sebepten dolayı maliyetinin altında ucuza işçilik yaptığını ifade etti.

Son zamanlarda işlerinde ciddi derecede azalma olduğunu vurgulayan, Ömer Bilge, “Pandemi süreci herkes gibi bizi de olumsuz etkiledi. Kapatma noktasına geldik. Dükkanlarımızın merkezi yerden yıkılması ile işlerimiz durma noktasına geldi. Yetkililerden bize yardım etmelerini talep ediyoruz. Kimse dükkan bulamıyor. İşlek cadde de dükkan tutmak demek kazandığını kiraya vermek olur. Yetkililerden bize yer tahsis edilmesini talep ediyoruz ve mesleğimizi gelecek kuşaklara aktarmak için kurslar açılmasını, malzemelerin ekipmanların tamamlanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.